Vlotter & veiliger op weg
Ontdek hieronder hoe we jouw traject of buurt verbeteren
Omgeving Antwerpen -Noord
Het Viaduct van Merksem verdwijnt. Dankzij een gedeeltelijke ondertunneling van de Ring, komt er ruimte vrij voor de stad en haar omgeving. Drie volledige aansluitingspunten met de Ring aan het Sportpaleis, de Groenendaallaan en het Noordkasteel, zorgen ervoor dat je als bewoner van het Eilandje, Antwerpen-Noord, Deurne, Borgerhout en Merksem vlot de Ring in alle richtingen oprijdt. Vrachtwagens en doorgaand verkeer hebben na de heraanleg geen reden meer om de Ring te vermijden. Gevolg? Minder verkeersdrukte in Merksem en Luchtbal.
Omgeving Sportpaleis
Het op- en afrittencomplex Schijnpoort aan het Sportpaleis krijgt een bijkomende aansluiting naar het noorden. Zo creëren we een volwaardig wegencomplex waar je de Ring in alle richtingen op kan waardoor we meer verkeer op de Ring en uit de woonwijken in Deurne, Merksem en Borgerhout houden. Voor vlotter lokaal verkeer op de Schijnpoortweg, verleggen we het op- en afrittencomplex enkele honderden meters zuidwaarts van de Schijnpoortweg, met een nieuwe verbinding die over de verdiepte Ring loopt. De rijstroken komen er grotendeels in een dieperliggende sleuf te liggen. Dankzij deze ingrepen pakken we sluipverkeer aan, en door de afbraak van het Viaduct van Merksem gaat de omgeving er sterk op vooruit.
Omgeving Schijnpoort
Een opmerkelijke ingreep is de nieuwe fietsbrug en passerelle bij de Schijnpoortweg, waar fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken tussen Spoor Oost, het Sportpaleis, de Lotto Arena en het Ringfietspad. Fietsers hebben geen last meer van het verkeer op de Noordersingel en de Schijnpoortweg. Op de begane grond zorgen verkeerslichten ervoor dat je als fietser of voetganger de kruispunten veilig kan oversteken. Het Ringfietspad wordt verder verlengd via de groene bermen langs de verdiepte Ring. Zo creëren we tussen het noorden van Merksem en Borgerhout een autovrije fietsverbinding die maar liefst 5,4 km lang is.
De Schelde oversteken
Met de bouw van de nieuwe Scheldetunnel krijg je een extra alternatief om van de linker- naar de rechteroever te gaan en omgekeerd. Deze tunnel, die op Linkeroever onder de grond gaat in de buurt van het Sint-Annabos en terug bovenkomt op de rechteroever aan het Noordkasteel, zorgt dat je je makkelijk kan verplaatsen tussen Linkeroever, de haven en het Eilandje. Ook wie te voet of met de fiets gaat kan vlot de Scheldetunnel nemen dankzij een aparte koker van wel 6 meter breed. Je zou kunnen spreken van de grootste fietstunnel van Europa . Doordat de Scheldetunnel aansluit op het nieuwe Oosterweelknooppunt, dat op zijn buurt in verbinding staat met de Kanaaltunnels onder het Albertkanaal, rij je vlot door naar de Ring richting Nederland of het zuiden van de stad. Op de baan zal het aangenamer zijn omdat het verkeer beter gespreid wordt: afhankelijk van de verkeersdrukte of ongevallen zal je via de Scheldetunnel, Kennedytunnel of Liefkenshoektunnel gestuurd worden. De Waaslandtunnel dient enkel nog voor plaatselijk verkeer.
Omgeving Linkeroever
Met de bouw van de nieuwe Scheldetunnel krijg je een extra alternatief om van de linker- naar de rechteroever te gaan. Deze tunnel, die op Linkeroever onder de grond gaat in de buurt van het Sint-Annabos en terug bovenkomt op de rechteroever aan het Noordkasteel, zorgt dat je je makkelijk kan verplaatsen tussen Linkeroever, de haven en het Eilandje. Ook wie te voet of met de fiets gaat kan vlot de Scheldetunnel nemen dankzij een aparte koker van wel 6 meter breed. Doordat de Scheldetunnel aansluit op het nieuwe Oosterweelknooppunt, dat op zijn buurt in verbinding staat met de Kanaaltunnels onder het Albertkanaal, rij je vlot door naar de Ring richting Nederland of het zuiden van de stad. Op de baan zal het aangenamer zijn omdat het verkeer beter gespreid wordt: afhankelijk van de verkeersdrukte of ongevallen zal je via de Scheldetunnel, Kennedytunnel of Liefkenshoektunnel gestuurd worden. De Waaslandtunnel dient enkel nog voor plaatselijk verkeer. Verder maken we het ook veiliger op de baan door de gevaarlijke linkse in-en uitvoegstroken voor de Kennedytunnel te vervangen door rechtse invoegers. Ook de gevaarlijke kruisbewegingen tussen het verkeer dat van de Waaslandtunnel naar de E17 rijdt en het verkeer dat van de E34 richting Kennedytunnel rijdt (en omgekeerd), worden weggenomen.
Lees meer over bouw nieuw knooppunt Sint-Anna en Antwerpen-West en de uitbreiding van het fietsnetwerk op Linkeroever en Zwijndrecht
Meer weten over de Oosterweelverbinding?
Lees ons online magazine dat het verhaal brengt van de Oosterweelverbinding. Of beter: de vele verhalen van Oosterweel.