Aan het Noordkasteel, nabij het kerkje van Oosterweel aan de rechteroever, wordt het Oosterweelknooppunt gerealiseerd met een op- en afrittencomplex naar de haven en het noorden van Antwerpen. Het knooppunt ligt verzonken in het landschap en verbindt de Scheldetunnel met de Kanaaltunnels die aansluiten op de Antwerpse Ring. Het vormt een cruciale verbinding voor het rondmaken van de Ring en maakt de haven en het Eilandje toegankelijk.

Wat zijn de voordelen van het Oosterweelknooppunt?

  • Het biedt een snelle aansluiting op de Ring voor het verkeer dat uit de haven of van het Eilandje komt. Zo vermindert ook het vrachtverkeer richting Groenendaallaan en Schijnpoort.

  • Via de snelweg kan je je vlot verplaatsen tussen Linkeroever, de haven, het Eilandje en het noorden van de stad. 

  • Dankzij 6 kilometer extra fietspad fiets je snel en veilig van en naar de haven.

Hoe ziet het Oosterweelknooppunt er uit?

Het knooppunt ligt verzonken in het landschap. De rijstroken voor het snelwegverkeer liggen tot wel 29 meter onder het gezichtsveld. Om het groen zoveel mogelijk te sparen, is het ontwerp zo compact mogelijk uitgevoerd. Bovendien wordt het knooppunt gedeeltelijk overkapt, waardoor er ruimte ontstaat voor het Ringpark Noordkasteel.

Toekomstbeeld-Oosterweelknoop-Bovenaanzicht-Schelde
Toekomstbeeld-Oosterweelknoop-Bovenaanzicht-Schelde

Waar kan je naartoe via het Oosterweelknooppunt?

Vanaf het knooppunt kan je alle richtingen uit. Moet je naar Linkeroever, dan sluit je hier aan op de Scheldetunnel. Wie richting Nederland of richting zuiden moet, neemt via dit knooppunt de Kanaaltunnels naar de bestaande Ring. Als je de snelweg verlaat via het Oosterweelknooppunt, vind je snel aansluiting naar het zuidelijke deel van de haven of het Eilandje.

Meer weten over de Oosterweelverbinding?

Lees ons online magazine dat het verhaal vertelt van de Oosterweelverbinding.