Het toekomstbeeld van Linkeroever en Zwijndrecht is ondertussen grotendeels realiteit! Op 8 mei werden de nieuwe snelwegen en knooppunten in gebruik genomen. Langs de snelwegen staan nu geluidsbermen en geluidsschermen. Dankzij de nieuwe Park & Ride schakel je gemakkelijk over van auto naar fiets of tram. Ook fiets je vanaf nu over maar liefst 16 kilometer aan nieuwe fietspaden en fietsbruggen. Bovendien verbinden we de huidige gefragmenteerde groengebieden tot één groot natuurgebied: Ringpark West.

Wat zijn de voordelen voor de omgeving?

  • Minder sluipverkeer in de woonbuurten van Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht. 

  • Meer verkeersveiligheid door gevaarlijke aansluitingen van de E34 en de oprit Linkeroever op de R1 aan te pakken. 

  • Minder geluidshinder voor de omwonenden dankzij geluidsschermen - en bermen, een stil wegdek en een nieuwe maximumsnelheid op de snelwegen. 

  • Nieuwe fietsverbindingen en aansluitingen met openbaar vervoer vanaf de nieuwe Park and Ride Linkeroever.

  • Meer ruimte en groen dankzij nieuwe verbinding tussen natuurgebieden.

E34 | op/afrit Waaslandhaven-Oost

De op- en afrit nummer 8 Waaslandhaven-Oost bij de Canadastraat en Keetberglaan is vernieuwd. Vanaf nu is het mogelijk om de snelweg vanuit alle richtingen op- en af te rijden. Dit zorgt voor een verbeterde verbinding van en naar de Waaslandhaven met de E34 en de Liefkenshoektunnel. Voor fietsers is er een nieuw fietspad naast de Keetberglaan gerealiseerd, inclusief een fietstunnel onder de Canadastraat door. Het fietspad sluit via een fietsbrug over de E34 aan met een nieuwe fietssnelweg (F41) aan de zuidkant van de autosnelweg. Dit creëert een veilige nieuwe fietsroute tussen Zwijndrecht, Linkeroever en de Waaslandhaven. Binnen het projectgebied wordt de F41 fietssnelweg doorgetrokken tot het Ringfietspad en verbreed naar 6 meter.

Dronebeeld E34 - Flywel 13-04-2024 (30)
Dronebeeld E34 - Flywel 13-04-2024 (30)
Dronebeeld P+R Blancefloerlaan-Flywel 20-11-2023 (10)
Dronebeeld P+R Blancefloerlaan-Flywel 20-11-2023 (10)

P+R Linkeroever

Langs de R1, ter hoogte van de Blancefloerlaan, sluit de verbindingsweg aan op de nieuwe Park and Ride Linkeroever. Het parkeergebouw heeft 6 verdiepingen, ruimte voor 1500 auto's en 150 fietsen, en dient als een comfortabel overstappunt voor pendelaars. Vanaf hier zetten zij hun tocht verder met de tram of fiets.

E17 | op/afrit Zwijndrecht

De E17 tussen het op- en afrittencomplex 16 Kruibeke en het knooppunt Antwerpen-West is volledig vernieuwd. Het op- en afrittencomplex 17 Zwijndrecht onderging een grondige transformatie. Via dit complex is het nu enkel nog mogelijk om de snelweg op- en af te rijden van en naar Gent. Het verkeer van en naar de Kennedytunnel wordt omgeleid via de nieuwe verbindingsweg naar de nieuwe op- en afrit 6 Linkeroever bij Antwerpen-West. Verkeer van en naar de E34/Charles de Costerlaan/de toekomstige Scheldetunnel zal via de verbindingsweg naar het complex Waaslandhaven-Oost worden geleid.
 

Dronebeeld E17-Kruibeke-Flywel-13-04-2024 (61)
Dronebeeld E17-Kruibeke-Flywel-13-04-2024 (61)
Dronebeeld Sint-Anna-Flywel-9-05-2024 (23)
Dronebeeld Sint-Anna-Flywel-9-05-2024 (23)

Knoop R1-E34 | op/afrit Sint-Anna

Het verkeersknooppunt is volledig vernieuwd. De snelweg komt lager te liggen, omringd door groene bermen, waardoor het verkeer uit het zicht verdwijnt en de natuur minder belast wordt. Het knooppunt is veiliger door de gevaarlijke linkse invoeg- en uitvoegstroken te vervangen door rechtse varianten. De Charles de Costerlaan transformeert in een fiets- en wandelboulevard. Een nieuwe fietsbrug bij Sint-Anna over de R1 zorgt voor een veilige en snelle verbinding voor fietsers tussen Zwijndrecht en Linkeroever, alsook naar de Waaslandhaven. Een ecobrug tussen de nieuwe fietsbrug en de Blancefloerlaan/N70 verbindt natuurgebieden Het Rot en Het Vlietbos en creëert een grotere leefomgeving voor landdieren.

Verbindingsweg

Aan de kant van Zwijndrecht naast de E17, R1 en de E34 werd een nieuwe verbindings- of parallelweg aangelegd tussen de op- en afritten 17 Zwijndrecht en 8 Waaslandhaven-Oost. De weg heeft één rijstrook in elke richting. Tussen de op- en afritten 6 Linkeroever en de Blancefloerlaan worden dat twee rijstroken in elke rijrichting. Langs de verbindingsweg zijn geluidsbermen en geluidsschermen voorzien. De nieuwe verbindingsweg verbetert de verkeersspreiding naar de snelwegen en vermindert het sluipverkeer in de woonkernen van Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht.

Knoop R1-E17 op/afrit Linkeroever

Het knooppunt van de E17 met de R1 bij Antwerpen-West is compacter gemaakt. De ruimte die tussen de rijstroken vrijkwam, wordt omgezet in 18 hectare extra groen nabij Linkeroever. Door de gevaarlijke linker invoeg- en uitvoegstroken naar rechts te verplaatsen, neemt het aantal weefbewegingen af en wordt het knooppunt net voor de Kennedytunnel veiliger. Op- en afrit 6 Linkeroever, ter hoogte van de Gazet Van Antwerpen, verhuist naar de overkant van de snelweg en sluit aan op de nieuwe verbindingsweg. Op de plek van de oude op- en afrit van Linkeroever komt een groene zone met een extra fietsverbinding naar het Ringfietspad. De fietssnelweg F4 van en naar Gent loopt onder het knooppunt door tot aan het Ringfietspad/fietssnelweg FR10. Het Ringfietspad loopt parallel aan de R1, van de Scheldebrug tot de fietskoker bij de Scheldetunnel. Om het Ringfietspad rond te maken, leggen we een nieuwe fietsverbinding aan over de R1 tussen Linkeroever en Burchtse Weel. Dit knooppunt wordt omringd door 8 meter hoge geluidsbermen en -schermen.
 

Meer weten over de Oosterweelverbinding?

Lees ons online magazine dat het verhaal vertelt van de Oosterweelverbinding.