Je hebt het misschien al gemerkt, maar op Linkeroever en in Zwijndrecht bouwen we een heus fietsnetwerk uit. Naast tal van fietsbruggen en -tunnels leggen we er maar liefst 16,5 kilometer aan nieuwe en heraangelegde fietspaden aan. Dat is zoveel als 30 keer de Meir afgaan. Fietsen naar Antwerpen, het Waasland of de Waaslandhaven wordt zo veiliger, aangenamer en comfortabeler dan ooit.

Hieronder zie je op de kaart waar we de infrastructuur aanleggen.

 1. Fietsbrug over E17 – fietspad tussen Burcht en Kruibeke
  We leggen een nieuwe fietsbrug over de E17 tussen Burcht en Zwijndrecht. Zo kan je veilig van de Lindenstraat naar de Boomgaardstraat/Boskouter fietsen. Tussen de Pastoor Coplaan en de Krijgsbaan trekken we het fietspad door.
 2. Fietstunnel onder E17 - Antwerpsesteenweg 
  De bestaande tunnel onder de E17 aan de Antwerpsesteenweg wordt ingericht als fiets- en voetgangerstunnel en we leggen er een nieuwe tunnel naast voor gemotoriseerd verkeer. Door de verschillende types weggebruiker van elkaar af te scheiden, verhogen we de veiligheid voor iedereen.
 3. Fietstunnel onder E17 - Laarbeek 
  Aan de Laarbeek, nabij het waterzuiveringsstation, voorzien we een fietstunnel onder de E17. Die verbindt het fietspad langs de parallelweg met de fietspaden van Burchtse Weel en Hoefijzersingel. 
 4. Fietspad langs spoorlijn - Antwerpen-West 
  Ten noorden van Antwerpen-West trekken we fietsostrade F4 evenwijdig door met spoorlijn 59. Wie met de fiets vanuit Gent komt, sluit dan veilig aan op het rondgemaakte Ringfietspad (FR10).
 5. Parkbrug met fietsverbinding
  Vlakbij de Kennedytunnel leggen we een extra parkbrug over de snelweg. Naast een ecologische verbinding voor dieren tussen het toekomstige Katwilgbos, het Galgenweel en Burchtse Weel, leggen we op deze brug ook een extra fietspad over de snelweg aan. Zo maken we het Ringfietspad rond van aan de toekomstige Scheldebrug tot aan de nieuwe Scheldetunnel. 
 6. Park and bike Linkeroever 
  In het nieuwe P+R gebouw komt een fietsenstalling voor 150 fietsen. Je fietst via een tunnel onder dit gebouw en de Blancefloerlaan door, en sluit dan aan op de fietspaden langs de verbindingsweg en Blancefloerlaan. 
 7. Rondmaken Ringfietspad
  We trekken het Ringfietspad door van de Beatrijslaan tot aan de Charles de Costerlaan. In de toekomst sluit het Ringfietspad ook aan op de fietstunnel van de nieuwe Scheldetunnel en de toekomstige Scheldebrug. Zo wordt ook het Ringfietspad helemaal rond.
 8. Fietsbrug over R1 – Tussen Linkeroever en Zwijndrecht 
  We plaatsen een fietsbrug over de R1 ter hoogte van het knooppunt Sint-Anna. Deze fietsbrug verbindt de fietssnelweg F41 met het Ringfietspad (FR10). Zo fiets je veilig en comfortabel tussen Linkeroever, de Waaslandhaven en het Waasland.
 9. Fietsbrug over E34 – Fietstunnel Canadastraat 
  Ter hoogte van Waaslandhaven-Oost plaatsen we een fietsbrug over de E34 en een fietstunnel onder de Canadastraat. Hierdoor heb je een veilige, conflictvrije verbinding tussen de fietssnelweg F41, de Canadastraat en Keetberglaan.
 10. Scheldetunnel
  De Scheldetunnel bevat een fietskoker van 6 meter breed. Met een lengte van twee kilometer wordt het ook de langste fietstunnel van Europa. Zo zorgen we voor een comfortabele fietsverbinding tussen Linkeroever en Antwerpen-Noord/de haven.
 11. Veiligere oversteek
  De fietsoversteek aan het kruispunt van de Pastoor Coplaan en Zwijndrechtsestraat richten we veiliger in. De oversteek wordt korter en fietsers worden beter zichtbaar. Deze maatregel is tijdelijk, in afwachting van de volledige herinrichting van de Pastoor Coplaan door de gemeente Zwijndrecht.
Fietsnetwerk LO+ST

Fases van de werken

Juni 2019

Aanleg tijdelijk fietspad langs Galgenweel en fietsoversteken Beatrijslaan

Augustus 2019

Tijdelijke fietsbrug E34 in gebruik

November 2019

Nieuw fietspad Hoefijzersingel in gebruik

Augustus 2021

Nieuwe fietstunnel Canadastraat in gebruik

November 2021

Nieuwe fietsbrug E34 in gebruik

December 2021

Beide fietspaden langs de Blancefloerlaan vernieuwd

Januari 2022

Openen nieuwe fietstunnel onder Blancefloerlaan

Mei 2022

Openen fietstunnel Antwerpsesteenweg

2024

Tot eind 2024 openen we doorlopend andere nieuwe of hernieuwde fietsverbindingen.

2030

In 2030 openen we - samen met de rest van de Oosterweelverbinding - de fietskoker van de Scheldentunnel.

Hoe vorderen de werken?

Tijdens de Oosterweelwerken openen we regelmatig tijdelijke en nieuwe fietsinfrastructuur. Zo namen we in 2019 al enkele fietsverbindingen in gebruik: er kwam een tijdelijk fietspad langs Galgenweel en Blokkersdijk, evenals een tijdelijke fietsbrug over de E34 richting de Waaslandhaven, en ook de Hoefijzersingel kreeg al een heel nieuw fietspad.

Ook de fietspaden langs de Blancefloerlaan (N70) werden reeds in beide richtingen volledig vernieuwd en we bouwden een nieuwe fietstunnel onder de N70 ter hoogte van de nieuwe P+R Linkeroever.
 
Dankzij een nieuwe fietsbrug over de E34 en fietstunnel onder de Canadastraat fiets je sinds het najaar van 2021 veilig en conflictvrij tussen de Neerstraat in Zwijndrecht en de Canadastraat/Keetberglaan in de Waaslandhaven.

In mei 2022 namen we de gerenoveerde tunnel aan de Antwerpsesteenweg in gebruik. Die doet nu dienst als brede, comfortabele fiets- en voetgangerstunnel.

Ook in de komende jaren zal je regelmatig over nieuwe en vernieuwde fietspaden kunnen bollen. Zodra we meer concrete informatie hebben, vullen we deze pagina aan.

Maatregelen voor minder hinder

Met de Oosterweelwerken streven we ernaar om de hinder voor alle passanten en bewoners tot een minimum te beperken. Zo hanteren we specifiek voor fietsers het zogenaamde ‘200 meter-principe’. Dat wil zeggen dat je altijd en overal maximaal 200 meter zal moeten omrijden door onze werken. Hoe we dat klaarspelen? Bijvoorbeeld door een tijdelijke fietsbrug over de E34 te leggen voor wie naar de Waaslandhaven moet. Op verschillende plaatsen voorzien we zulke tijdelijke fietspaden en -oversteken zodat je ook tijdens de werken vlot en veilig naar huis, werk, school of de winkel fietst.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte!

Wil je graag de meest actuele informatie in je mailbox? Schrijf je dan zeker in op onze algemene nieuwsbrief.