Je hebt het misschien al gemerkt, maar op Linkeroever en in Zwijndrecht bouwen we een heus fietsnetwerk uit. Naast tal van fietsbruggen en -tunnels leggen we er maar liefst 16,5 kilometer aan nieuwe en heraangelegde fietspaden aan. Dat is zoveel als 30 keer de Meir afgaan. Fietsen naar Antwerpen, het Waasland of de Waaslandhaven wordt zo veiliger, aangenamer en comfortabeler dan ooit.

Hieronder zie je op de kaart waar we de infrastructuur aanleggen.

1-5: Parallel met de R1 leggen we een fietssnelweg (FR10) aan. Via een parkbrug met eco- en fietsverbinding (4) over de R1 trekken we het Ringfietspad door tussen de nieuwe Scheldetunnel en de toekomstige Scheldebrug.
6: Ten zuiden van het Sint-Anna knooppunt  komt een nieuwe, vrijstaande fiets- en wandelbrug over de R1. Die verbindt de fietssnelwegen aan beide zijden van de R1.
7: Over de R1 komt ook ecobrug waarlangs dieren zich verplaatsen tussen Het Rot en Het Vlietbos.
8-10: Er worden nog enkele “missing links” weggewerkt, zodat ook lokale fietsers zich veilig en comfortabel op de linkeroever kunnen verplaatsen. Inclusief fietsbrug over de E17, tussen Burcht en Zwijndrecht.
11-12: Verbreding van de bestaande fietssnelwegen F4 en F41.
13: Op Middenvijver worden twee hondenvijvers aangelegd.
14: Tussen de Charles de Costerlaan en de Blancefloerlaan leggen we – door Het Rot – een recreatieve fietsverbinding aan. Zo kunnen fietsers genieten van het natuurgebied via een halfverhard fietspad.
 

Fietsnetwerk Linkeroever

Fases van de werken

Juni 2019

Aanleg tijdelijk fietspad langs Galgenweel en fietsoversteken Beatrijslaan

Augustus 2019

Tijdelijke fietsbrug E34 in gebruik

November 2019

Nieuw fietspad Hoefijzersingel in gebruik

Juli 2021

Nieuw fietspad Blancefloerlaan richting Zwijndrecht in gebruik

Augustus 2021

Nieuwe fietstunnel Canadastraat in gebruik

November 2021

Nieuwe fietsbrug E34 in gebruik

Eind 2025

Tot eind 2025 openen we doorlopend andere nieuwe of hernieuwde fietsverbindingen.

Hoe vorderen de werken?

Tijdens de Oosterweelwerken openen we regelmatig tijdelijke en nieuwe fietsinfrastructuur. Zo namen we in 2019 al enkele fietsverbindingen in gebruik: er kwam een tijdelijk fietspad langs Galgenweel en Blokkersdijk, evenals een tijdelijke fietsbrug over de E34 richting de Waaslandhaven, en ook de Hoefijzersingel kreeg al een heel nieuw fietspad.

Ook de fietspaden langs de Blancefloerlaan werden reeds onder handen genomen. Het fietspad richting Zwijndrecht werd al opgeleverd. In het najaar van 2021 volgt het fietspad richting Antwerpen. 
Sinds augustus 2021 rij je door de nieuwe fietstunnel onder de Canadastraat door en de nieuwe fietsbrug volgt later dit jaar in november. Vanaf dan fiets je veilig en conflictvrij van de Neerstraat naar de Canadastraat/Keetberglaan.

Ook in de komende jaren zal je regelmatig over nieuwe en vernieuwde fietspaden kunnen bollen. Zodra we meer concrete informatie hebben, vullen we deze pagina aan.

Maatregelen voor minder hinder

Met de Oosterweelwerken streven we ernaar om de hinder voor alle passanten en bewoners tot een minimum te beperken. Zo hanteren we specifiek voor fietsers het zogenaamde ‘200 meter-principe’. Dat wil zeggen dat je altijd en overal maximaal 200 meter zal moeten omrijden door onze werken. Hoe we dat klaarspelen? Bijvoorbeeld door een tijdelijke fietsbrug over de E34 te leggen voor wie naar de Waaslandhaven moet. Op verschillende plaatsen voorzien we zulke tijdelijke fietspaden en -oversteken zodat je ook tijdens de werken vlot en veilig naar huis, werk, school of de winkel fietst.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte!

Wil je graag de meest actuele informatie in je mailbox? Schrijf je dan zeker in op onze algemene nieuwsbrief.