Verbeteren fietsinfrastructuur Spoorweglaan Wilrijk

In de tweede helft van 2024 start Lantis met het verbeteren van de fietsinfrastructuur in de Spoorweglaan. 
De smalle fietspaden worden vervangen door nieuwe infrastructuur. 

• Tussen de Prins Boudewijnlaan en de Sint-Augustinuslaan wordt de straat omgevormd tot fietsstraat. District Wilrijk zorgt voor een gedeeltelijke heraanleg van de voetpaden.
• Tussen de Sint-Augustinuslaan en de Prins Karellaan verbreden we het bestaande fietspad. De parkeerplaatsen verhuizen naar de huizenkant en dit deel van de straat wordt enkelrichting naar de Prins Karellaan. Ook hier zal district Wilrijk gelijktijdig de voetpaden vernieuwen.
• Tussen de Prins Karellaan en Groenenborgerlaan richten we een dubbelrichtingsfietspad in

Heraanleg fietspad Frans van Dunlaan Wilrijk

Lantis laat het fietspad langs de Frans van Dunlaan tussen het kruispunt met de Jozef Hermanslei en het kruispunt met de Prins Boudewijnlaan opnieuw aanleggen. Het fietspad maakt deel uit van een populaire fietsverbinding langs de R11 en wordt veel gebruikt. Volgens de huidige richtlijnen en het aantal gebruikers is het fietspad echter niet breed genoeg.

Welke werken voeren we uit? 

✓ Verbreden van het fietspad naar 4 meter
✓ Vervangen van de klinkers door asfalt
Na de werken fiets je hier vlotter én veiliger.  

Fietspad Draaiboomstraat – Ternesselei in Wommelgem 
Vanaf de aansluiting met de Autolei wordt een dubbelrichtingsfietspad van 3 meter aangelegd langsheen de Draaiboomstraat en Ternesselei tot de aansluiting met de Uilenbaan.

Meer informatie: https://www.oosterweelverbinding.be/lantis-verbetert-belangrijke-fietsverbinding-wommelgem

Aanleg nieuwe voet- en fietspaden Drakenhoflaan - Borsbeeksesteenweg

De fietspaden van de Drakenhoflaan en de Borsbeeksesteenweg vanaf de Boekenberglei tot de grens met Borsbeek worden vernieuwd vanaf november 2023. Zowel de Drakenhoflaan als de Borsbeeksesteenweg krijgen aan beide kanten vernieuwde voet- en fietspaden. De nieuwe fietspaden worden 2 meter breed in elke richting en ook de voetpaden behouden voldoende breedte. Bovendien blijven bomen maximaal behouden en zal er in totaal maar liefst 5200m² aan verharde oppervlakte omgezet worden naar groene zones.

Meer info: https://www.oosterweelverbinding.be/aanleg-nieuwe-voet-en-fietspaden-drakenhoflaan-borsbeeksesteenweg 

Verbreding F12 Fietssnelweg Noorderlaan (Antwerpen – Bergen-op-Zoom)

In de Antwerpse haven, op verschillende locaties tussen de Put van Ekeren en de Kruisweg, verbreden we de fietspaden tot een dubbelrichtingsfietspad van 4 meter. Op de deze fietssnelweg worden 4 segmenten aangepakt:

  • Segment 1: tussen Bpost en het rangeerstation Infrabel over een lengte van ca. 600m.
  • Segment 2: aan de spoorwegkruising ter hoogte van de Ordamstraat over een lengte van ca. 500m.
  • Segment 3: tussen de Moerstraat en de Blauwhoefstraat over een lengte van ca. 750m.
  • Segment 4: ter hoogte van de aansluiting R2 (Tijsmanstunnel oost).

Segment 3 is afgewerkt. Hier worden enkel nog wegmarkeringen aangebracht. Op 4/09 start de aanleg van segment 4 om half oktober rijklaar te zijn. Segment 1 werd aansluitend opgestart en dit fietspad wordt nog voor kerst tijdelijk in dienst genomen. Vanaf 22 januari 2024 werken we dit verder af, waarbij hier 1 rijstrook niet beschikbaar zal zijn. Tegelijkertijd starten we ook op 22 januari met segment 2. Ook dit zal 1 rijstrook onbeschikbaar maken voor het gemotoriseerde verkeer. Half maart zou dit stuk fietspad volledig klaar moeten zijn. 

Opwaardering Park and Rides rond Antwerpen 

De Park and Rides bij Massenhoven, Wommelgem, Zoersel, Stabroek kregen dankzij Lantis gloednieuwe fietsenstallingen. Lantis wil op deze manier de Park and Rides aantrekkelijker maken voor de pendelaars die de combinatie van fiets en openbaar vervoer of carpoolen toepassen. In de P+R in Zoersel wordt dan weer de volledige parking heringericht zodat het nog handiger wordt om de auto te combineren met fietsen en openbaar vervoer. Ook in Rumst en Oelegem komen er nog nieuwe fietsenstallingen en in Melsele pakt Lantis de Park and Ride aan met fietsenstallingen en een nieuw fietspad. 

Meer info: https://www.lantis.be/nieuws/park-and-rides-rond-antwerpen-krijgen-extra-fietsenstallingen 

Geplande werven

1.    Verbeterd fietspad Zwaantjeslei Brasschaat
We vernieuwen het fietspad in de Zwaantjeslei in Brasschaat tussen de Bredabaan en de Ternincklei voor een betere verbinding tussen het Park van Brasschaat en de verbinding met de F14 vanaf Kleine Bareel.

2.    Heraanleg fietspaden Merksem 
De fietspaden in de Gildestraat, C. de Jongstraat en de Terlindenhofstraat leggen we samen met de stad Antwerpen opnieuw aan. 

3.    Fietsenstalling aan snelbushaltes en P+R Stabroek 
Aan de bushaltes van de snelbuslijn van Stabroek naar Antwerpen voorzien we enkele nieuwe (overdekte) fietsenstallingen.

4.    Fietsverbinding Ekeren tot fietssnelweg F12 (E. Verbieststraat) 
De stad voorziet met subsidies van Lantis een optimalisatie voor de fietsers als aansluiting op de fietssnelweg F12 in het centrum van Ekeren.

5.    Fietsenstallling P+R Rumst 
Op de P+R Rumst voorziet Lantis een nieuwe fietsenstalling.

6.    Fietsenstalling P+R Oelegem
Op de nieuw in te richten P+R Oelegem voorziet Lantis met Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe fietsenstalling.

7.    Fietssnelweg F4 Linkeroever
Wegwerken van de missing links thv de Laarbeek  op de grens Linkeroever – Zwijndrecht.

8.   Fietssnelweg F1 Berchem
De F1 verbinding tussen Mechelen en Antwerpen wordt steeds drukker. Daardoor hebben we gemerkt dat aan het kruispunt met deze fietssnelweg en de Arbeidersstraat in Berchem regelmatig fietsfiles ontstaan en daardoor ook gevaarlijke omstandigheden. Daarom leggen we vanaf 2026 hier een fietsbrug aan zodat fietsers door kunnen zonder te moeten stoppen voor het gemotoriseerde verkeer.

9.   Aanleg van fietspad langs E17
Nieuw fietspad tussen de Krijgsbaan en de P. Coplaan in Zwijndrecht.

Medegefinancierd door Europese Unie
Medegefinancierd door Europese Unie

Blijf op de hoogte!