Render oosterweel

Vaartkaai afgesloten vanaf begin 2024

In 2024 schakelen de Oosterweelwerken in het noorden van Antwerpen een versnelling hoger. Aan het Straatsburgdok verrijst een grote betoncentrale en begin volgend jaar start ook de bouw van de Bypass, de tijdelijke snelweg naast de R1. Om deze werken mogelijk te maken zal de Vaartkaai tot het einde van de Oosterweelwerken in een werfzone komen te liggen.

Pas je route aan en vermijd vanaf januari de omgeving van de Vaartkaai. De routeplanner van Slim naar Antwerpen helpt je om de slimste route én vervoersmiddel uit te zoeken voor jouw persoonlijk traject. Parkeer bijvoorbeeld je wagen in een van de Park + Rides aan de rand van Antwerpen en stap comfortabel over op een deelfiets of het openbaar vervoer.

Vaartkaai enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer vanaf 8 januari 2024 

Voor de bouw van een tijdelijke betoncentrale knippen we de Straatsburgdok Noordkaai vanaf 8 januari 2024 ter hoogte van de Vosseschijnstraat tot eind april 2024. Hierdoor wordt de Vaartkaai tussen de Noorderlaan en Bredabaan enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer, in de richting van Schoten.

Met de fiets passeer je de Vaartkaai tijdens deze werken nog in beide richtingen. Voor de afgesloten Straatsburgdok Noordkaai fiets je om langs de ventweg van de Noorderlaan en de Groenendaallaan.

Met de wagen kan je richting Antwerpen een omleiding volgen via de Groenendaallaan. Het bedrijventerrein aan het kruispunt Straatsburgdok Noordkaai en de Vosseschijnstraat blijft bereikbaar via de Kotterstraat en de Noorderlaan (ventweg).

Op maandag 8 en dinsdag 9 januari zal ook de toegang van en naar de Tjalkstraat vanaf de Vaartkaai afgesloten zijn. De aannemer legt hier een waterleiding aan voor de betoncentrale. Gedurende deze twee dagen zal er geen verkeer mogelijk zijn. Zowel fietsers als automobilisten rijden best rond via de Bermstraat.

lantis-135-afsluiting-vaartkaai-kaarten-v4-003-fase-1.jpg

Vaartkaai enkelrichting vanaf 8 januari 2024

Vaartkaai volledig afgesloten vanaf 12 februari 2024 

Midden februari* start Lantis vervolgens met de bouw van de Bypass, de tijdelijke snelweg die Lantis bouwt naast de huidige Ring. We nemen ter hoogte van het Sportpaleis over een lengte van ongeveer een kilometer één rijstrook in op de R1 richting Nederland. Er blijven dan nog drie (versmalde) rijstroken ter beschikking.

Door de werken aan de Bypass sluit de Vaartkaai vanaf 12 februari in beide richtingen tussen de Ijzerlaanfietsbrug / Bredabaan en de Kotterstraat voor alle verkeer. Deze ruimte heeft de aannemer nodig als werfterrein.

De Vaartkaai blijft afgesloten tot het einde van de Oosterweelwerken, ook voor fietsers. Kies met de fiets al vroeger in je traject voor een andere route, via de Bredabaan, Blijvoort, Winterling, Turnhoutsebaan of de Masurebrug. De Ijzerlaanfietsbrug blijft tijdens de Oosterweelwerken maximaal bereikbaar.

Met de wagen rijd je lokaal om via de Groenendaallaan. Van of naar de gemeentes ten noord-oosten van Antwerpen rijd je via de Bisschoppenhoflaan.

*De timing van deze werken is onder voorbehoud van het verkrijgen van de vergunning.

lantis-135-afsluiting-vaartkaai-kaarten-v4-003-fase-2.jpg

Afsluiting Vaartkaai vanaf midden februari 2024

Samen door de Oosterweelwerken

Dankzij de Oosterweelverbinding zal het verkeer tussen stad, haven en rand vlotter verlopen. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Maar eerst moeten we samen door de werken. Wordt er hinder verwacht? Ja, maar we doen er alles aan om Antwerpen en haar omgeving bereikbaar te houden. De voorbereiding hiervan is al even aan de gang. De voorbije jaren bouwde Lantis onder andere nieuwe Park + Ride gebouwen in het noorden van de stad. Ook werden belangrijke fietsverbindingen vernieuwd en verbeterd, een fietsbrug over het Albertkanaal aangelegd en een netwerk van elektrische deelfietsen uitgerold. Alles voorhanden om de wagen te laten staan en vaker te kiezen voor een alternatief. Om het snelwegverkeer rijdend te houden, start binnenkort het grootste minder hinder project: de bouw van de tijdelijke snelweg, de Bypass.

Gerelateerd nieuws