Render oosterweel

Afrit 1 Merksem afgesloten van 16-19 juni

  • Afrit Merksem en Groenendaallaan weekend afgesloten
  • Voorbereiding op bouw Bypass en verdiepte snelweg

In het weekend van vrijdag 16 tot maandag 19 juni schuiven we afrit 1 Merksem en de aansluiting met de Groenendaallaan op tot tegen de bestaande snelweg. Zo maken we ruimte vrij voor de bouw van de tijdelijke snelweg (de Bypass) en de definitieve wanden van de verdiepte snelweg. Afrit Merksem en de Groenendaallaan sluiten we hiervoor heel dit weekend af. 

Langs de snelweg in Merksem bereiden we volop de bouw van de Bypass en de nieuwe, verdiepte snelweg voor. Kabels, leidingen en rioleringen worden er verlegd, we richten er werfzones in en bouwen een grote betoncentrale ter hoogte van de Straatsburgdok-Noordkaai. Langs de Groenendaallaan verbeterden we eerder al de fietsverbindingen en werden de op- en afrit van en naar Nederland afgesloten tot het einde van de werken.

huidigeafritmerksem-april2023.jpg
De huidige afrit 1 Merksem schuiven we op tot tegen de snelweg.

Om de afrit 1 Merksem tijdens de werken open te kunnen houden voor verkeer vanuit Gent/Brussel/Hasselt schuiven we deze op tot tegen de snelweg. Zo maken we ruimte vrij om de definitieve wanden van de nieuwe snelweg al in de grond aan te brengen én om de Bypass te bouwen. De Bypass is de tijdelijke snelweg die ervoor zal zorgen dat het verkeer tijdens de werken, waarbij het Viaduct van Merksem wordt afgebroken, kan blijven rijden. Ook de aansluiting van de afrit op de Groenendaallaan schuift dit weekend mee op. Het kruispunt van de Groenendaallaan met de Lambrechtshoekenlaan wordt hierdoor eenvoudiger. Voor de verlegde afrit leggen we een nieuw kruispunt ter hoogte van de snelwegbrug over de Groenendaallaan. 

Afrit 1 en Groenendaallaan weekend afgesloten

Om de afrit en de aansluiting op de Groenendaallaan veilig te verleggen, worden zowel de afrit voor verkeer uit Gent/Brussel/Hasselt, als de Groenendaallaan tussen de oprit Merksem en Lambrechtshoekenlaan een weekend afgesloten. Van vrijdagavond 16 juni, 20.00 uur tot maandagochtend 19 juni, 06.00 uur leiden we het gewone verkeer om. Het openbaar vervoer, fietsers en voetgangers kunnen de werken wel gewoon passeren en oprit 1 Merksem blijft beschikbaar.

Meer informatie over de omleidingen vind je hier

20230607-154419.jpg
De nieuwe afrit Merksem opent in het weekend van 16-19 juni.

Omgeving Groenendaallaan ondergaat grote metamorfose

De omgeving van de Groenendaallaan en het noorden van de Stad ondergaat de komende jaren een grote metamorfose. De Antwerpse Ring zoals we die vandaag kennen verdwijnt. Het Viaduct van Merksem breken we af en vervangen we door een tunnel onder het Albertkanaal. De snelweg komt dieper in de grond te liggen en wordt maximaal overkapt en afgeschermd met groene bermen en schermen. De Ring verdwijnt zo uit het zicht en op de vrijgekomen ruimte komen meerdere nieuwe parken voor extra groen. Lees hier meer over wat er precies verandert. Nieuwe tunnels onder het Albertkanaal en de Schelde maken de Ring helemaal rond.