Aan het Noordkasteel, ter hoogte van het kerkje van Oosterweel op de rechteroever, komt het Oosterweelknooppunt met een op- en afritten naar de haven en het noorden van de stad. Het knooppunt ligt verzonken in het landschap en verbindt de Scheldetunnel met de Kanaaltunnels die aansluiten op de Antwerpse Ring. Daarmee is het een essentiƫle schakel in het rondmaken van de Ring en het ontsluiten van de haven en het Eilandje.

Wat zijn de voordelen van het Oosterweelknooppunt?

  • Het biedt een snelle aansluiting op de Ring voor het verkeer dat uit de haven of van het Eilandje komt. Zo vermindert ook het vrachtverkeer richting Groenendaallaan en Schijnpoort.
  • Via de snelweg kan je je vlot verplaatsen tussen Linkeroever, de haven, het Eilandje en het noorden van de stad. 
  • Dankzij 6 kilometer extra fietspad fiets je snel en veilig van en naar de haven.

Hoe ziet het Oosterweelknooppunt er uit?

Het knooppunt ligt verzonken in het landschap. De rijstroken voor het snelwegverkeer liggen tot wel 29 meter onder het gezichtsveld. Om zo weinig mogelijk groen in te nemen, werd het bovendien zo compact mogelijk gemaakt. Dat verklaart de paperclipvorm. Het knooppunt wordt daarnaast ook deels overkapt. Op die bijgemaakte ruimte komt het Ringpark Noordkasteel.

Toekomstbeeld-Oosterweelknoop-Bovenaanzicht-Schelde
Toekomstbeeld-Oosterweelknoop-Bovenaanzicht-Schelde

Waar kan je naartoe via het Oosterweelknooppunt?

Vanop het knooppunt kan je alle kanten uit. Moet je naar Linkeroever, dan sluit je hier aan op de Scheldetunnel. Wie richting Nederland of richting zuiden moet, neemt via hetzelfde knooppunt de Kanaaltunnels naar de bestaande Ring. Verlaat je de snelweg via het Oosterweelknooppunt, dan heb je een snelle aansluiting naar het zuidelijk deel van de haven of het Eilandje.

Meer weten over de Oosterweelverbinding?

Lees ons online magazine dat het verhaal brengt van de Oosterweelverbinding. Of beter: de vele verhalen van Oosterweel.