[t001_01_main.tpl.php]

Kanaaltunnels

De kanaaltunnels verbinden het Oosterweelknooppunt met de Ring. De vier tunnelkokers starten aan het Amerikadok en lopen onder het Albertkanaal. Onder de Noorderlaan splitsen ze in een noordelijke en zuidelijke aansluiting op de Ring.

Voordelen van het bouwen van de kanaaltunnels

Door de kanaaltunnels aan te leggen:

  • kan je vanuit de zuidelijke haven en het Eilandje via de Antwerpse Ring aansluiten richting Linkeroever, de R1 in Merksem (richting Nederland én richting zuidelijke ring) en omgekeerd.
  • is er nauwelijks impact op de omgeving omdat het snelwegverkeer in tunnels onder het Albertkanaal wordt geleid.

Dwarsdoorsnede van de vier kanaaltunnels onder het Albertkanaal

Waar komen de kanaaltunnels?

De kanaaltunnels verbinden het Oosterweelknooppunt met de Antwerpse Ring.

Vereenvoudigde overzichtskaart met de locatie van de Kanaaltunnels

De tunnels vertrekken aan het Amerikadok en liggen onder het Albertkanaal. Ter hoogte van de Noorderlaan splitsen de tunnels zich.

De onderste twee tunnelkokers sluiten aan op de Antwerpse Ring richting Nederland (A12 en E19).

De bovenste twee kokers sluiten aan op de Antwerpse Ring voor het verkeer van en naar Hasselt (E313), Eindhoven (E34) en Brussel (E19).

Lees meer over de aanleg van het Oosterweelknooppunt >
Lees meer over de aansluiting van de kanaaltunnels op de R1-Noord >

In het nieuwe ontwerp is de aansluiting van de Oosterweelknooppunt op de kanaaltunnels overkapt.

Hoe zien de kanaaltunnels eruit?

De kanaaltunnels bestaan uit 4 tunnelkokers die 2-aan-2 gestapeld liggen. De noordelijke Kanaaltunnels worden ingericht met een rijstrook en een calamiteitenstrook. De zuidelijke tunnelkokers krijgen elk twee rijstroken. 

In het midden is er een vluchtgang. Zowel de tunnels richting noorden als richting zuiden zijn ongeveer 2500 meter lang.

Hoe worden de kanaaltunnels gebouwd?

De verschillende fases van de bouw van de kanaaltunnels

Eerst worden damwanden geplaatst in het Albertkanaal tot in de Boomse klei. Het water van het Albertkanaal wordt weggepompt tussen deze wanden. Doordat de Boomse klei geen water doorlaat, ontstaat er een droge bouwkuip.

In deze bouwkuip worden eerst de wanden van de kanaaltunnels gebouwd. Deze wanden gaan 20 tot 30 meter diep. De grond op de bodem van het kanaal wordt weggegraven waarna het tunneldak op deze wanden wordt geplaatst. Vanaf dat moment kunnen de damwanden worden verwijderd en keert het water terug boven het tunneldak.

Terwijl de schepen boven het tunneldak opnieuw in het Albertkanaal kunnen varen, worden de tunnels ondergronds verder gebouwd: van boven naar onder. Onder het tunneldak wordt de grond weggegraven totdat de tussenvloeren geplaatst kunnen worden. De bovenste tunnelkokers worden vervolgens afgewerkt.

Hetzelfde gebeurt onder deze tussenvloeren voor de bouw van de onderste tunnel. Het resultaat zijn gestapelde tunnels onder de bodem van het Albertkanaal.

Doordat we voor gestapelde tunnels kiezen, is de werfzone smal genoeg om de verbinding met het Albertkanaal open te houden voor de scheepvaart tijdens de bouw. Afhankelijk van de fase kan het wel zijn dat het vaarwater tijdelijk vernauwd is. 

Bekijk de omgeving van de Kanaaltunnels op kaart >

[/t001_01_main.tpl.php]