Rijd jij de Oosterwerken al voorbij op je (elektrische) fiets? Maar liefst 35 kilometer aan nieuwe fietspaden, fietsostrades en tal van nieuwe of tijdelijke fietsbruggen zorgen ervoor dat je de files ver achter je laat en in een mum van tijd op je bestemming geraakt. Of je nu naar je werk in de haven, je favoriete winkel in de stad of je sportclub wil, dankzij een heus fietsnetwerk dat de Ring ook voor fietsers rondmaakt, ga je veiliger, comfortabeler én beter gezind op weg.

Werfgebied rechteroever

Fietsnetwerk werfgebied rechteroever
Fietsnetwerk werfgebied rechteroever
 1. Fietspaden Groenendaallaan
  In functie van de voorbereidende werken aan de Groenendaallaan zorgen we voor een veilig en verbeterd dubbelrichtingsfietspad langs de Groenendaallaan vanaf Winterling tot aan de Royerssluis. Ook de straten Winterling en Blijvoort worden fietsvriendelijk ingericht voor een veilige verbinding met de Vaartkaai en de fietsbrug over het Albertkanaal.
   
 2. Fietsverbinding tussen Kleine Bareel en F14 Antwerpen-Essen
  We voorzien een veilige fietsverbinding tussen de gemeente Brasschaat en de F14 fietsostrade via Ekeren (Laar) en Merksem (Laaglandlaan - Masurebrug) naar de Noorderlaan in Antwerpen.
   
 3. Vernieuwd fietspad Gildestraat
  Ook de fietspaden op de Gildestraat, tussen de Groenendaallaan en de Nieuwdreef in Merksem worden in een nieuw jasje gestoken.
   
 4. Fietstunnel onder Turnhoutsebaan
  Er komt een veiligere, bredere fietstunnel onder de Turnhoutsebaan die verder af ligt van de Ring. In de nieuwe tunnel is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers en komen er aansluitingen naar beide zijden van de Turnhoutsebaan en ook een aansluiting op het Rivierenhof.

Werfgebied Linkeroever

Fietsnetwerk LO+ST
Fietsnetwerk LO+ST
 1. Fietsbrug over E17 – fietspad tussen Burcht en Kruibeke
  We leggen een nieuwe fietsbrug over de E17 tussen Burcht en Zwijndrecht. Zo kan je veilig van de Lindenstraat naar de Boomgaardstraat/Boskouter fietsen. Tussen de Pastoor Coplaan en de Krijgsbaan trekken we het fietspad door.
 2. Fietstunnel onder E17 - Antwerpsesteenweg 
  De bestaande tunnel onder de E17 aan de Antwerpsesteenweg wordt ingericht als fiets- en voetgangerstunnel en we leggen er een nieuwe tunnel naast voor gemotoriseerd verkeer. Door de verschillende types weggebruiker van elkaar af te scheiden, verhogen we de veiligheid voor iedereen.
 3. Fietstunnel onder E17 - Laarbeek 
  Aan de Laarbeek, nabij het waterzuiveringsstation, voorzien we een fietstunnel onder de E17. Die verbindt het fietspad langs de parallelweg met de fietspaden van Burchtse Weel en Hoefijzersingel. 
 4. Fietspad langs spoorlijn - Antwerpen-West 
  Ten noorden van Antwerpen-West trekken we fietsostrade F4 evenwijdig door met spoorlijn 59. Wie met de fiets vanuit Gent komt, sluit dan veilig aan op het rondgemaakte Ringfietspad (FR10).
 5. Parkbrug met fietsverbinding
  Vlakbij de Kennedytunnel leggen we een extra parkbrug over de snelweg. Naast een ecologische verbinding voor dieren tussen het toekomstige Katwilgbos, het Galgenweel en Burchtse Weel, leggen we op deze brug ook een extra fietspad over de snelweg aan. Zo maken we het Ringfietspad rond van aan de toekomstige Scheldebrug tot aan de nieuwe Scheldetunnel. 
 6. Park and bike Linkeroever 
  In het nieuwe P+R gebouw komt een fietsenstalling voor 150 fietsen. Je fietst via een tunnel onder dit gebouw en de Blancefloerlaan door, en sluit dan aan op de fietspaden langs de verbindingsweg en Blancefloerlaan. 
 7. Rondmaken Ringfietspad
  We trekken het Ringfietspad door van de Beatrijslaan tot aan de Charles de Costerlaan. In de toekomst sluit het Ringfietspad ook aan op de fietstunnel van de nieuwe Scheldetunnel en de toekomstige Scheldebrug. Zo wordt ook het Ringfietspad helemaal rond.
 8. Fietsbrug over R1 – Tussen Linkeroever en Zwijndrecht 
  We plaatsen een fietsbrug over de R1 ter hoogte van het knooppunt Sint-Anna. Deze fietsbrug verbindt de fietssnelweg F41 met het Ringfietspad (FR10). Zo fiets je veilig en comfortabel tussen Linkeroever, de Waaslandhaven en het Waasland.
 9. Fietsbrug over E34 – Fietstunnel Canadastraat 
  Ter hoogte van Waaslandhaven-Oost plaatsen we een fietsbrug over de E34 en een fietstunnel onder de Canadastraat. Hierdoor heb je een veilige, conflictvrije verbinding tussen de fietssnelweg F41, de Canadastraat en Keetberglaan. 
 10. Scheldetunnel
  De Scheldetunnel bevat een fietspad van 6 meter breed. Met een lengte van twee kilometer wordt het ook de langste fietstunnel van Europa. Zo zorgen we voor een comfortabele fietsverbinding tussen Linkeroever en Antwerpen-Noord/de haven.
 11. Veiligere oversteek
  De fietsoversteek aan het kruispunt van de Pastoor Coplaan en Zwijndrechtsestraat richten we veiliger in. De oversteek wordt korter en fietsers worden beter zichtbaar. Deze maatregel is tijdelijk, in afwachting van de volledige herinrichting van de Pastoor Coplaan door de gemeente Zwijndrecht.

Fietsnetwerk in de ruime rand rond Antwerpen

We zorgen niet alleen voor nieuwe of verbeterde fietspaden in het werfgebied van de Oosterweelverbinding. Samen met de lokale besturen verbeteren we ook daarbuiten fietspaden en -verbindingen. Op die manier bieden we alternatieven voor de wagen tijdens maar ook na de Oosterweelwerken. Bovendien zetten we zo een stap vooruit in de doelstelling om het autoverkeer met de helft te verminderen.

 1. Fietsoversteek + busbaan – Grote Baan Beveren (N70)
  Op de N70 tussen de Burggravenstraat en de P&R Melsele zorgden we voor een aparte busbaan. Bovendien legden we een middeneiland aan zodat fietsers veilig kunnen oversteken aan de nog aan te leggen fietsroute langsheen de spoorweg.
   
 2. Verkeersregeling Krijgsbaan Beveren (N419)
  Aan de zuidzijde van het op- en afrittencomplex van Kruibeke en ter hoogte van het bedrijventerrein Zwaluwbeek verlegden we het fietspad en installeerden we verkeerslichten om de verkeerssituatie voor de fietsers veiliger te maken.
   
 3. Busperron station Beveren
  Naast een nieuw busperron voor meer openbaar vervoer richting Waaslandhaven kreeg het stationsplein in Beveren een make-over met een overdekte fietsenstalling en aansluiting op de F4 fietsostrade Antwerpen-Gent.
   
 4. Fietsoversteek E34 en Steenlandlaan Melsele
  In afwachting van een volwaardige fietsbrug over de E34 en de Keetberglaan zijn de kruispunten aan de op- en afritten verkeersveiliger gemaakt. De oversteek van de Keetberglaan is verlegd voor een betere zichtbaarheid van opdraaiend verkeer vanuit de bypass en de Keetberglaan is ter hoogte van de nieuwe fietsoversteek versmald van 2x2 naar 2x1 rijstrook om een veiligere oversteek voor fietsers te garanderen.
   
 5. Missing links Sint-Bernardusroute Hoboken
  De Fodderiestraat is reeds omgevormd tot fietsstraat, de Van Laethemstraat, du Boislaan en Zaatlaan zullen volgen. Op de Landrelaan wordt langs beide zijden een enkelrichting fietspad aangelegd en de Salesianenelaan wordt ook ingericht als fietsstraat. Door deze lokale missing links weg te werken, ondersteunen en versterken we de fietsroutes en de regio ten zuiden van Antwerpen.
   
 6. F13 Niel – Hemiksem
  Aangezien een fietsverbinding naast de spoorlijn niet mogelijk is, zoeken we in samenwerking met Infrabel naar een alternatief voor fietsers tussen Niel en Hemiksem.
   
 7. Verbeterde fietspaden Borsbeek-Deurne-Berchem
  Tussen de Robianostraat in Borsbeek en de Gitschotellei in Berchem verbeteren we de bestaande fietspaden. De aansluiting van de fietstunnel onder de R11 in de Lindenboomstraat wordt geoptimaliseerd.
   
 8. Verharding Ter Borcht Brasschaat
  De fietsverbinding tussen de Donksesteenweg en de Veltwijcklaan wordt verhard om als veilig alternatief te fungeren voor de Kapelsesteenweg.
   
 9. Verbeterd fietspad Zwaantjeslei Brasschaat
  We vernieuwen het fietspad in de Zwaantjeslei in Brasschaat tussen de Bredabaan en de Ternincklei voor een betere verbinding tussen het Park van Brasschaat en de verbinding met de F14 vanaf Kleine Bareel.
   
 10. Verbreding F12 Antwerpen-Bergen-Op-Zoom
  We verbreden de fietspaden naar 4m op verschillende locaties tussen de Put van Ekeren en de Kruisweg.
   
 11. Verbeterd fietspad F107 en Draaiboomstraat Wommelgem
  Vanaf de fietssnelweg F107 aan de Uilenbaan vernieuwen we het fietspad van de Draaiboomstraat tot aan de Autolei. Naast de E34 krijgt de bestaande fietsverbinding tussen het rond punt van Wommelgem en Hoogveld een nieuwe verharding.
   
 12. Fietsenstallingen P+R’s
  Ter hoogte van de P+R Sint-Job, Zoersel, Massenhoven en Wommelgem voorzien we nieuwe fietsenstallingen voor respectievelijk 128, 128, 48 en 144 plaatsen. We plannen ook nog overkappingen aan de P+R Oelegem, Stabroek, Kontich en Rumst.