Rijd jij de Oosterwerken al voorbij op je (elektrische) fiets? Maar liefst 35 kilometer aan nieuwe fietspaden, fietsostrades en tal van nieuwe of tijdelijke fietsbruggen zorgen er in de toekomst voor dat je de files ver achter je laat en in een mum van tijd op je bestemming geraakt. Of je nu naar je werk in de haven, je favoriete winkel in de stad of je sportclub wil, dankzij een heus fietsnetwerk dat de Ring ook voor fietsers rondmaakt, ga je veiliger, comfortabeler én beter gezind op weg.

Ook tijdens de werken verbeteren we bestaande fietsinfrastructuur en leggen we tijdelijke fietspaden, -tunnels en -bruggen aan. Zo fiets je vlot en veilig langs onze werken.

Werfgebied Rechteroever

fietspaden Groenendaallaan
fietspaden Groenendaallaan
 1. Fietspaden Groenendaallaan
  In functie van de voorbereidende werken aan de Groenendaallaan zorgen we voor een veilig en verbeterd dubbelrichtingsfietspad langs de Groenendaallaan vanaf Winterling tot aan de Royerssluis. Ook de straten Winterling en Blijvoort worden fietsvriendelijk ingericht voor een veilige verbinding met de Vaartkaai en de fietsbrug over het Albertkanaal.
   
 2. Fietsverbinding tussen Kleine Bareel en F14 Antwerpen-Essen
  We voorzien een veilige fietsverbinding tussen de gemeente Brasschaat en de F14 fietsostrade via Ekeren (Laar) en Merksem (Laaglandlaan - Masurebrug) naar de Noorderlaan in Antwerpen
   
 3. Fietstunnel onder Turnhoutsebaan
  Er komt een veiligere, bredere fietstunnel onder de Turnhoutsebaan die verder af ligt van de Ring. In de nieuwe tunnel is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers en komen er aansluitingen naar beide zijden van de Turnhoutsebaan en ook een aansluiting op het Rivierenhof.

Werfgebied Linkeroever

201217_Met de fiets naar Waaslandhaven-Oost
201217_Met de fiets naar Waaslandhaven-Oost

Fietsnetwerk in de ruime rand rond Antwerpen

We zorgen niet alleen voor nieuwe of verbeterde fietspaden in het werfgebied van de Oosterweelverbinding. Samen met de lokale besturen verbeteren we ook daarbuiten fietspaden en -verbindingen. Op die manier bieden we alternatieven voor de wagen tijdens maar ook na de Oosterweelwerken. Bovendien zetten we zo een stap vooruit in de doelstelling om het autoverkeer met de helft te verminderen.

 1. Fietsoversteek + busbaan – Grote Baan Beveren (N70)
  Op de N70 tussen de Burggravenstraat en de P&R Melsele zorgden we voor een aparte busbaan. Bovendien legden we een middeneiland aan zodat fietsers veilig kunnen oversteken aan de nog aan te leggen fietsroute langsheen de spoorweg.
   
 2. Verkeersregeling Krijgsbaan Beveren (N419)
  Aan de zuidzijde van het op- en afrittencomplex van Kruibeke en ter hoogte van het bedrijventerrein Zwaluwbeek verlegden we het fietspad en installeerden we verkeerslichten om de verkeerssituatie voor de fietsers veiliger te maken.
   
 3. Busperron station Beveren
  Naast een nieuw busperron voor meer openbaar vervoer richting Waaslandhaven kreeg het stationsplein in Beveren een make-over met een overdekte fietsenstalling en aansluiting op de F4 fietsostrade Antwerpen-Gent.
   
 4. Fietsoversteek E34 en Steenlandlaan Melsele
  In afwachting van een volwaardige fietsbrug over de E34 en de Keetberglaan zijn de kruispunten aan de op- en afritten verkeersveiliger gemaakt. De oversteek van de Keetberglaan is verlegd voor een betere zichtbaarheid van opdraaiend verkeer vanuit de bypass en de Keetberglaan is ter hoogte van de nieuwe fietsoversteek versmald van 2x2 naar 2x1 rijstrook om een veiligere oversteek voor fietsers te garanderen.
   
 5. Missing links Sint-Bernardusroute Hoboken
  De Fodderiestraat is reeds omgevormd tot fietsstraat, de Van Laethemstraat, du Boislaan en Zaatlaan zullen volgen. Op de Landrelaan wordt langs beide zijden een enkelrichting fietspad aangelegd en de Salesianenelaan wordt ook ingericht als fietsstraat. Door deze lokale missing links weg te werken, ondersteunen en versterken we de fietsroutes en de regio ten zuiden van Antwerpen.
   
 6. F13 Niel – Hemiksem
  Aangezien een fietsverbinding naast de spoorlijn niet mogelijk is, zoeken we in samenwerking met Infrabel naar een alternatief voor fietsers tussen Niel en Hemiksem.
   
 7. Verbeterde fietspaden Borsbeek-Deurne-Berchem
  Tussen de Robianostraat in Borsbeek en de Gitschotellei in Berchem verbeteren we de bestaande fietspaden. De aansluiting van de fietstunnel onder de R11 in de Lindenboomstraat wordt geoptimaliseerd.
   
 8. Verharding Ter Borcht Brasschaat
  De fietsverbinding tussen de Donksesteenweg en de Veltwijcklaan wordt verhard om als veilig alternatief te fungeren voor de Kapelsesteenweg.
   
 9. Verbeterd fietspad Zwaantjeslei Brasschaat
  We vernieuwen het fietspad in de Zwaantjeslei in Brasschaat tussen de Bredabaan en de Ternincklei voor een betere verbinding tussen het Park van Brasschaat en de verbinding met de F14 vanaf Kleine Bareel.
   
 10. Verbreding F12 Antwerpen-Bergen-Op-Zoom
  We verbreden de fietspaden naar 4m op verschillende locaties tussen de Put van Ekeren en de Kruisweg.
   
 11. Verbeterd fietspad F107 en Draaiboomstraat Wommelgem
  Vanaf de fietssnelweg F107 aan de Uilenbaan vernieuwen we het fietspad van de Draaiboomstraat tot aan de Autolei. Naast de E34 krijgt de bestaande fietsverbinding tussen het rond punt van Wommelgem en Hoogveld een nieuwe verharding.
   
 12. Fietsenstallingen P+R’s
  Ter hoogte van de P+R Sint-Job, Zoersel, Massenhoven en Wommelgem voorzien we nieuwe fietsenstallingen voor respectievelijk 128, 128, 48 en 144 plaatsen. We plannen ook nog overkappingen aan de P+R Oelegem, Stabroek, Kontich en Rumst.