Render oosterweel

Nieuwe rotonde Oosterweelsteenweg in gebruik vanaf 16 juni

Ter hoogte van de Hogere Zeevaartschool aan de Oosterweelsteenweg en het Noordkasteel bouwden we een nieuwe rotonde. Deze maakt deel uit van de tijdelijke wegen die we aanleggen om de bouw van het Oosterweelknooppunt mogelijk te maken en ondertussen de bereikbaarheid van de haven te garanderen. De rotonde maakt ook de verbinding met de tijdelijke wegen voor de renovatie van de Royerssluis. Die tijdelijke wegen werden door de Afdeling Maritieme Toegang van het departement Mobiliteit en Openbare Werken (AMT) aangelegd. De tijdelijke wegen rond de sluis en de rotonde aan de Hogere Zeevaartschool worden op vrijdag 16 juni in gebruik genomen.

20230526-gedemptsamgadok-rotonde-artes.jpg
Nieuwe rotonde ter hoogte van de Hogere Zeevaartschool bovenaan links. Foto Rinkoniên.

Eind 2023 starten we met de bouw van het Oosterweelknooppunt. Om dit mogelijk te maken verleggen we kabels en leidingen, rooiden we groen, dempten we het Samgadok en richten we onze werven in. Ook voorzien we werfwegen en tijdelijke wegen. Ter hoogte van de Hogere Zeevaartschool legden we een rotonde aan die voor het verkeer van en naar de haven de verbinding maakt tussen de Oosterweelsteenweg en de tijdelijke wegen rond de Royerssluis. Die laatste wordt momenteel gerenoveerd en uitgebreid door AMT. Ze bouwden hier de afgelopen maanden ook heel wat tijdelijke wegen om tijdens de renovatie van de sluis nog steeds vlot van en naar de haven te kunnen rijden. 

Op vrijdagavond 16 juni (voorlopig rond 19.00 uur) neemt AMT de tijdelijke wegen rond de Royerssluis in gebruik en stellen wij ook de nieuwe rotonde open. 

Herbekijk hier de webinar over het Oosterweelknooppunt en de Royerssluis

tijdelijkewegenroyerssluis16juni2023-fase5.jpg
Op vrijdag 16 juni openen de tijdelijke wegen rond de Royerssluis en stellen we de rotonde open ter hoogte van de Hogere Zeevaartschool.

20230605-rotonde-aansluitingopoosterweelsteenweg-coenallers-boskalis.jpg
Ter hoogte van de Hogere Zeevaartschool bouwden we een nieuwe rotonde om de tijdelijke wegen aan de Royerssluis te verbinden met de Oosterweelsteenweg van en naar de haven.

20230605-royersluis-kofferdambenedenhoofd-nicolaivanroose1.jpeg
De rotonde aan de Hogere Zeevaartschool opent op 16 juni samen met deze tijdelijke wegen aan de Royerssluis. Zo houden we de haven bereikbaar tijdens de Oosterweelwerken en de renovatie van de sluis.

Oosterweelknoop: nieuwe aansluiting naar de Ring voor haven en Eilandje

Het toekomstige op- en afrittencomplex in het zuidelijk deel van de haven, de zogenaamde Oosterweelknoop, geeft de haven en het Eilandje een rechtstreekse aansluiting op de Antwerpse Ring. Het complex vormt de schakel tussen de Scheldetunnel en de Kanaaltunnels. In de toekomst rij je van hieruit naar Linkeroever via de Scheldetunnel of naar het noordelijk deel van de Ring via de Kanaaltunnels. De nieuwe aansluiting zal het (vracht)verkeer richting Groenendaallaan, Noorderlaan en Schijnpoort aanzienlijk verminderen.

Het knooppunt ligt verzonken in het landschap. De rijstroken voor het snelwegverkeer liggen tot wel 29 meter onder het gezichtsveld. Om zo weinig mogelijk groen in te nemen, werd het bovendien zo compact mogelijk gemaakt. Het knooppunt wordt daarnaast ook deels overkapt. Op die bijgemaakte ruimte komt het Ringpark Noordkasteel.

Gerelateerd nieuws