Render oosterweel

Werf Scheldetunnel Linkeroever open voor groepsbezoeken

Lantis en aannemer TM COTU* bieden vanaf midden februari 2024 begeleide werfbezoeken aan op de werf van de Scheldetunnel op Linkeroever. Voor die werfbezoeken werken ze samen met de Antwerpse Stadsgidsen, die daarvoor zelf een opleiding volgden op de werf. Bezoekers aan de werf krijgen een presentatie waarbij de gids hen onderdompelt in de wondere wereld van de Oosterweelwerken, met de focus op de werken aan de Scheldetunnel. 

De bouw van de Scheldetunnel, een van de spectaculairste onderdelen en het kroonjuweel van de Oosterweelverbinding, is volop aan de gang. Niet enkel in het bouwdok in Zeebrugge, waar de acht tunnelelementen gebouwd worden, maar ook op de linker- en rechteroever waar de tunneltoeritten komen.

Vanaf midden februari kunnen verenigingen, vriendengroepen of bedrijven terecht op de indrukwekkende werf van de Scheldetunnel op Linkeroever. Een werfbezoek zal starten met een verwelkoming door de gids, die een presentatie geeft over de Oosterweelwerken in het algemeen en meer specifiek over de werkzaamheden aan de Scheldetunnel. 

Daarna wandelen bezoekers onder begeleiding naar de uitkijktoren, waar ze een indrukwekkend overzicht krijgen over de hele bouwkuip en de werken die aan de gang zijn. Het uitzicht vanop deze toren strekt zich uit van de Schelde tot aan het recent heraangelegde knooppunt Sint-Anna.

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de website. Let wel, het bezoek is niet gratis. De kostprijs wordt gebruikt om de kosten verbonden aan het bezoek te dekken: https://www.oosterweelverbinding.be/bezoek-ons.

Uitkijktoren Scheldetunnel Linkeroever
Uitkijktoren Scheldetunnel Linkeroever

Scheldetunnel

De nieuwe Scheldetunnel, die in het noorden van Antwerpen de Ring rond maakt, verbindt het nieuwe Sint-Anna knooppunt op Linkeroever met het toekomstige op- en afrittencomplex van het Oosterweelknooppunt nabij het Noordkasteel op de rechteroever. Die Scheldetunnel wordt de derde Scheldekruising voor Antwerpen en omgeving, naast de Kennedytunnel en Liefkenshoektunnel. 

Op beide oevers in Antwerpen bouwt aannemer COTU aan de in- en uitgangen van de auto- én fietstunnel. In Zeebrugge worden dit jaar de 8 tunnelelementen afgewerkt, zodat ze vanaf volgend jaar naar Antwerpen kunnen komen.  

De tunnel is 1,8 kilometer lang, heeft drie rijstroken in elke richting en ook fietsers kunnen de tunnel nemen dankzij een afzonderlijke fietskoker. Dankzij deze tunnel zal de mobiliteit op de Antwerpse Ring flink verbeteren. Weggebruikers die het noorden van de stad of de haven willen bereiken, moeten niet langer omrijden. Bovendien verliezen ze minder tijd in de file bij ongevallen op de Ring, aangezien het verkeer makkelijk kan worden omgeleid. 

Meer info op www.oosterweelverbinding.be/scheldetunnel.

* TM COTU staat voor Tijdelijke Maatschap Combinatie Oosterweeltunnel. Het consortium neemt de bouw van de Scheldetunnel en het bijhorende bouwdok in Zeebrugge op zich. De groep bestaat uit de Belgische bouwgroepen BESIX, Stadsbader Contractors, DEME en Jan De Nul.

Gerelateerd nieuws