Render oosterweel

Voorbereidende werken Bypass in Deurne

In juni starten we met de voorbereidende werken voor het oostelijke deel van de Bypass in Deurne en maken we de werfzone bouwklaar. Een tijdelijke werfweg wordt aangelegd en we starten met de voorbelasting van gronden in deze bouwzone.

De bouwzone van het oostelijke deel van de Bypass bevindt zich in Deurne. Achter de Ten Eekhovelei tussen de rivier Groot Schijn, naast het Ringfietspad, en de huidige Ring.


Voorbelasting door aanleg van extra grond

De grond in deze zone heeft niet genoeg draagkracht. Daarom moeten we er gedurende een lange periode bijkomende grond bovenop plaatsen. Op deze manier vermijden we verzakkingen tijdens de bouwwerken van de Bypass.

Een eerste deel grond, maar liefst 15.000m³, wordt binnenkort aangevoerd in de bouwzone. Deze grond komt wel van heel dichtbij; van de bouwwerf van Schijnkoker in Merksem. De grond die daar vrijkomt, wordt vervoerd naar Deurne en hergebruikt als voorbelasting.

De volledige voorbelasting blijft ongeveer een jaar liggen. In totaal gaat het over ca. 110.000m³. Na deze voorbelasting zal een groot deel, ca. 24.000m³, blijven liggen als fundering voor de Bypass. De overige gronden worden opnieuw afgevoerd.

Image
medium-dronebeeld-r1oost-deurne-flywel-17-04-20236.jpg

Inzaaien gronden

Bovendien worden de grondhopen zo snel als mogelijk ingezaaid. Op deze manier kan er heel wat stof opgevangen worden op natuurlijke wijze. Bijkomend beperken we de snelheid op de tijdelijke werfweg tot 20km/u. Veeg- en sproeiwagens kuisen regelmatig zowel de werftoegang, als het Ringfietspad om stof- en slijkhinder te vermijden.