Render oosterweel

Voorbereidende werken aan Schijnpoort afgerond op 3 mei

Meer over

In de zone Schijnpoort, nabij het Sportpaleis, zijn we al een tijd bezig met voorbereidende werken. In het voorjaar van 2022 begonnen we met het verleggen van nutsleidingen. Dit is ter voorbereiding op de bouw van een nieuw aansluitingscomplex ten zuiden van Schijnpoort en de aanleg van de Bypass, een tijdelijke snelweg naast de R1. Op vrijdag 3 mei ronden we de voorbereidende werken af.

Om het verkeer bij het Sportpaleis vlotter te laten verlopen, plannen we de bouw van een geheel nieuw aansluitingscomplex ten zuiden van Schijnpoort. Dit complex zal op- en afritten in alle rijrichtingen hebben, waardoor je van hieruit zowel naar het zuiden richting Brussel als naar het noorden richting Nederland de Ring op kan rijden. Bovendien zal de nieuwe Ring onder de Schijnpoortweg door lopen, wat een overkapping creƫert bij het Sportpaleis. Deze overkapping zal veilige routes bieden voor fietsers en voetgangers en het openbaar vervoer vlotter laten passeren.

 

Welke werken hebben we de afgelopen jaren uitgevoerd?

In het voorjaar van 2022 zijn we begonnen met het verleggen van nutsleidingen op de Slachthuislaan, Schijnpoortweg en Bisschoppenhoflaan. Deze leidingen liggen op verschillende plaatsen onder de grond, waardoor we een deel van de Bisschoppenhoflaan moesten innemen. Ook hebben we een nieuw dubbelrichtingsfietspad aangelegd bij het Sportpaleis, zodat fietsers veilig langs de werken kunnen passeren. 

In 2023 hebben we de werken aan de nutsleidingen voortgezet. We hebben alle kabels en leidingen in de buurt van Schijnpoort aangesloten op de nieuwe leidingenkoker die in 2018 onder de Ring is geplaatst. Ook hebben we een nieuwe riolering aangelegd in de Van der Delftstraat en Tweemontstraat. Het kruispunt van de Ten Eekhovelei en Bisschoppenhoflaan werd vernieuwd, inclusief de oversteek voor fietsers en voetgangers. Daarnaast hebben we bij het kruispunt ter hoogte van het Sportpaleis de rijbaan, voet- en fietspaden en oversteekpunten verplaatst. Tot slot hebben we bij Lobroekdok een nieuwe waterzuiveringsinstallatie gebouwd, die het grondwater zuivert dat we tijdens de werken oppompen.

 

Wat staat er nog te gebeuren aan Schijnpoort?

Op vrijdag 3 mei heropent het Ringfietspad tussen de Bisschoppenhoflaan en het pompgemaal Groot Schijn. Tussen het pompgemaal en de volkstuinen Papenhof blijft het Ringfietspad open, zoals nu al het geval is. Dit blijft zo tot de werken aan Ringpark Het Schijn beginnen. Vanaf vrijdag kunnen fietsers dus opnieuw rijden over het Ringfietspad tussen de Bisschoppenhoflaan en de volkstuinen. 

Er zijn nog enkele zaken die finaal moeten worden afgewerkt. Zo werken we in de loop van de maand mei de bovenleidingen voor de tram af en vindt er een testrit plaats. 

De Van der Delftstraat kreeg een nieuwe riolering.
De Van der Delftstraat kreeg een nieuwe riolering.

Gerelateerd nieuws