Render oosterweel

Nieuw knooppunt Sint-Anna en nieuwe verbinding in Antwerpen-West openen weekend 27 oktober

Meer over

In het weekend van 27 oktober* nemen we in het knooppunt Sint-Anna Linkeroever de nieuwe snelweg tussen de E34 (Zelzate) en Antwerpse Ring (R1) in gebruik. Datzelfde weekend stellen we in het knooppunt Antwerpen-West  de verbinding van de E34 naar de E17 (Gent) open. Ook de Parallelweg tussen de P+R en het kruispunt waar in november oprit Linkeroever op zal aansluiten, schuift op naar zijn definitieve locatie. Lees hier de details van dat weekend.

Nieuw knooppunt Sint-Anna in gebruik

De afgelopen jaren rees het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever uit de grond. In het weekend van vrijdag 27 tot zondag 29 oktober stellen we hier de nieuwe snelweg open voor verkeer tussen de E34 en Antwerpse Ring. Vanaf dan rijd je onder het ecoduct en de nieuwe fietsbrug door. De tijdelijke snelweg breken we nadien uit en zal plaats vrijmaken om de Parallelweg - die hier deels nog tijdelijk is - op te schuiven richting snelweg.

ingebruikname-sint-anna.jpg

Nieuw knooppunt Antwerpen-West bijna volledig klaar

In mei en juni eerder dit jaar namen we op Linkeroever de eerste delen van het nieuwe knooppunt Antwerpen-West (E17 x R1) in gebruik. In hetzelfde weekend van 27 oktober volgt met de verbinding van de E34 uit Zelzate naar de E17 richting Gent de volgende grote ingebruikname. Wanneer het verkeer op de nieuwe rijbaan rijdt, nemen we de tijdelijke route uit dienst. In november openen we de nieuwe oprit Linkeroever en in het voorjaar van 2024 nemen we het laatste deel van het nieuwe knooppunt in gebruik: de uitrit van de Kennedytunnel richting E34 en afrit Linkeroever.

ingebruikname-antwerpen-west.jpg

Parallelweg tussen P+R Linkeroever en kruispunt nieuwe oprit Linkeroever schuift op

Wanneer het verkeer van de E34 naar de E17 ter hoogte van Antwerpen-West gebruik maakt van de definitieve snelweg, kan ook het verkeer op de Parallelweg mee opschuiven. In het weekend van 27 oktober nemen we de definitieve Parallelweg tussen P+R Linkeroever en de nieuwe oprit in gebruik. Je kan hier in beide richtingen gewoon doorrijden. De oprit zelf opent in de nacht van 17 op 18 november*. Vanaf dat moment wordt dit kruispunt geregeld met verkeerslichten. Een deel van de Parallelweg is hier nog tot het voorjaar van 2024 tijdelijk. We voorzien dan ook een aansluiting tussen het tijdelijke en definitieve deel. Afrit Linkeroever zal vanaf het voorjaar van 2024 ook aansluiten op dit kruispunt.

ingebruikname-parallelweg2.jpg

Afwerken omgeving in weken na ingebruikname

In de weken die volgen werken we de aansluitingen van de nieuwe op de oude wegen nog verder af. Zo maken we aan beide zijden van het knooppunt Sint-Anna de middenberm van de snelweg dicht. Je hebt hier in iedere richting twee rijstroken ter beschikking. Deze rijstroken schuiven ter hoogte van de werken plaatselijk op naar de buitenkant.

Ook maken we de openingen in de geluidsschermen langs de E17 en R1 nog dicht en komen er ook langs de afgewerkte Parallelweg schermen. Op de nieuwe verbinding van de E34 naar de E17 (Antwerpen-West) heb je hierdoor - net zoals vandaag - één rijstrook ter beschikking. 

Op de Parallelweg tussen P+R Linkeroever en de nieuwe op- en afrit Linkeroever blijft voorlopig ook nog één rijstrook per rijrichting behouden voor het afwerken van de middenberm. Van zodra de oprit open gaat, komt er tussen P+R Linkeroever en de oprit een extra rijstrook vrij. 
Kom je vanuit de E17, Pastoor Coplaan of Antwerpsesteenweg? Dan gaat er één rijstrook richting de P+R en voorzien we een opstelstrook om voor te sorteren naar de nieuwe oprit Linkeroever. In het voorjaar van 2024 is de Parallelweg tussen Zwijndrecht en het complex Waaslandhaven-Oost helemaal klaar.

Het toekomstbeeld van dit knooppunt bekijk je hier.

*Deze timing is onder voorbehoud van de weersomstandigheden en voortgang van de werken.
 

Gerelateerd nieuws