Volgens de huidige planning zijn de werken aan de ganse Oosterweelverbinding afgerond in 2033. Enkele jaren geleden was er sprake van 2025 als einddatum. Vanwaar dit verschil?

Uitbreiding van het project, PFAS en steeds complexere vergunningen zorgen voor wijziging in timing

Tot 2017 gingen we nog uit van 2025 als einddatum voor alle Oosterweelwerken. Het project dat toen op de ontwerptafel lag, lijkt echter in de verste verte niet meer op het project waarvoor we vandaag een vergunning zullen indienen. Wat is er sinds 2017 gebeurd?

Op 15 maart 2017 sloot de Vlaamse Regering samen met stad Antwerpen en de burgerbewegingen het Toekomstverbond. Burgerbewegingen en Lantis gingen toen samen aan de tekentafel zitten om de overkapping van de Antwerpse Ring aan het ontwerp toe te voegen. Ook andere projecten die de leefbaarheid in de omgeving van de Ring moeten verbeteren, werden aan het project toegevoegd. In totaal werden er 18 leefbaarheidsprojecten geselecteerd waarvan er 11 vallen binnen het projectgebied van de Oosterweelverbinding.
Door deze beslissing is de scope van het Oosterweelproject volledig gewijzigd. Wij hebben de 11 leefbaarheidsprojecten die binnen ons projectgebied vallen opgenomen in onze plannen en zullen deze tegelijk met of onmiddellijk aansluitend op de werken aan de Oosterweelverbinding realiseren.

Er zijn nog andere redenen waarom de planning van de werken is opgeschoven. Een eerste is PFAS, en het ontbreken van een rechtszeker kader daarrond. Niet alleen de werken op Linkeroever en Zwijndrecht werden geconfronteerd met een PFAS-problematiek, ook bij de werken op rechteroever zijn historische PFAS-verontreinigingen vastgesteld. Dat betekent dat er de voorbije jaren extra voorbereidingen nodig waren, zoals bijkomende terreinonderzoeken en studies naar mogelijke oplossingen, maar ook het plaatsen van waterzuiveringsinstallaties. Zaken die niet in de originele timing voorzien waren. Ook de bijkomende complexiteit van de grondverzetwerken, waarbij bijkomende faseringen vereist zijn in het afgraven en verwerken van PFAS gronden, en de nog steeds wijzigende regelgeving omtrent grondverzet en PFAS maken het onmogelijk om een stabiele planning aan te houden. 

Daarnaast moeten er voor de werken aan de Oosterweelverbinding ook heel wat vergunningen aangevraagd worden. De complexiteit daarvan is de jongste jaren alleen maar toegenomen, wat ook doorwerkt in de planning.

Een stevige uitbreiding van het aantal werven dus, waardoor ook de kostprijs toenam en de timing wijzigde. Zo gaan we er volgens onze huidige planning van uit dat de hele Oosterweelverbinding in 2033 open is. De nieuwe Scheldetunnel stellen we wel al vroeger open: vanaf 2028 voor fietsers en in 2030 voor snelwegverkeer.

En de Oosterweelwerken op Linkeroever en in Zwijndrecht dan?

De nieuwe infrastructuur is opengesteld in mei 2024. Sindsdien werken we de omgeving verder af. We bouwen geluidsbermen, planten nieuwe natuur en leggen heel wat fietsverbindingen aan. Het hele project ronden we na de zomer van 2026 af.