Oosterweelknoop
Waar kan je naartoe via het Oosterweelknooppunt?
Vanop het knooppunt kan je alle kanten uit. Moet je naar Linkeroever, dan sluit je hier aan op de Scheldetunnel. Wie richting Nederland of richting zuiden moet, neemt via hetzelfde knooppunt de Kanaaltunnels naar de bestaande Ring. Verlaat je de snelweg via het Oosterweelknooppunt, dan heb je een snelle aansluiting naar het zuidelijk deel van de haven of het Eilandje.
Wat zijn de voordelen van het Oosterweelknooppunt?
- Het biedt een snelle aansluiting op de Ring voor het verkeer dat uit de haven of van het Eilandje komt. Zo vermindert ook het vrachtverkeer richting Groenendaallaan en Schijnpoort.
- Via de snelweg kan je je vlot verplaatsen tussen Linkeroever, de haven, het Eilandje en het noorden van de stad.
- Dankzij 6 kilometer extra fietspad fiets je snel en veilig van en naar de haven.
Hoe ziet het Oosterweelknooppunt er uit?
Het knooppunt ligt verzonken in het landschap. De rijstroken voor het snelwegverkeer liggen tot wel 29 meter onder het gezichtsveld. Om zo weinig mogelijk groen in te nemen, werd het bovendien zo compact mogelijk gemaakt. Dat verklaart de paperclipvorm. Het knooppunt wordt daarnaast ook deels overkapt. Op die bijgemaakte ruimte komt het Ringpark Noordkasteel.
14/03/2023
Wat heeft de renovatie van de Royerssluis met de Oosterweelverbinding te maken?
De werken aan de Royerssluis en aan het Oosterweelknooppunt gebeuren door hetzelfde aannemersconsortium.
De Royerssluis ligt vlakbij de zone waar het Oosterweelknooppunt wordt gebouwd. Het zijn twee gigantische werven, dan is het belangrijk dat ze maximaal op elkaar worden afgestemd. Het aannemersconsortium TM Rinkoniên Rechteroever, dat bestaat uit Artes Group, CIT Blaton, Boskalis, Mobilis en Stadsbader, staat daarom in voor de bouw van het knooppunt en de renovatie van de Royerssluis.
Als bouwheer van de Oosterweelverbinding treedt Lantis op als aanbestedende overheid voor het Oosterweelknooppunt en de renovatie van de Royerssluis. Lantis neemt de financiering van het Oosterweelknooppunt op zich. De Vlaamse overheid en Port of Antwerp, de opdrachtgever voor de sluisrenovatie, financieren het merendeel van de sluisrenovatie gaan. Stad Antwerpen en Water-Link leveren een kleinere financiële bijdrage. De afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken leidt de werken aan de Royerssluis.
Over het Oosterweelknooppunt
Het toekomstige op- en afrittencomplex in het zuidelijk deel van de haven, de zogenaamde Oosterweelknoop, geeft de haven en het Eilandje een rechtstreekse aansluiting op de Antwerpse Ring. Het complex vormt de schakel tussen de Scheldetunnel en de Kanaaltunnels. In 2030 rij je van hieruit naar Linkeroever via de Scheldetunnel of naar het noordelijk deel van de Ring via de Kanaaltunnels. De nieuwe aansluiting zal het vrachtverkeer richting Groenendaallaan en Schijnpoort aanzienlijk verminderen.
Het knooppunt ligt verzonken in het landschap. De rijstroken voor het snelwegverkeer liggen tot wel 29 meter onder het gezichtsveld. Om zo weinig mogelijk groen in te nemen, werd het bovendien zo compact mogelijk gemaakt. Het knooppunt wordt daarnaast ook deels overkapt. Op die bijgemaakte ruimte komt het Ringpark Noordkasteel.
Over de Royerssluis
De Royerssluis dateert van 1907 en verbindt de Schelde met de dokken en met het verderop gelegen Albertkanaal. De sluis is al een tijdje buiten werking en wordt nu omgebouwd naar een performante binnenvaartsluis die moderne binnenschepen efficiënt en vlot zal behandelen. De sluis wordt aanzienlijk langer (van 180 naar 230 meter lengte) én breder (van 22 naar 36 meter) waardoor ze grotere binnenschepen makkelijk kan versassen en het transport naar het Albertkanaal verhoogd kan worden.