Hoe worden de tunneldelen afgezonken? 

In Antwerpen wordt een geul in de Schelde gegraven waarin de elementen worden afgezonken. De ballastkamers in de elementen worden gevuld met water om ze te laten zinken. Ze worden op een zandbed geplaatst en met speciale voegen waterdicht verbonden.  

Welke partijen zijn betrokken bij het transport van de tunneldelen van de Scheldetunnel van Zeebrugge naar Antwerpen?  

Deze knappe prestatie was alleen mogelijk dankzij de vlotte samenwerking met het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Gemeenschappelijke Nautische Autoriteiten, hulpdiensten en Port of Antwerp-Bruges.   

Welke factoren kunnen last minute de planning nog in de war sturen? 

72 uur voor vertrek voeren verschillende partijen een permanente evaluatie uit van condities zoals het weer, de windkracht, golfslag, stroming en getijden. Wanneer tijdens dat tijdsvenster één van de condities niet goed is om te vertrekken, zoals een storm, dan stellen we het vertrek uit. Veiligheid en precisie gaan altijd voor op de planning. 

Komen eerst alle tunneldelen naar het Doeldok voor er wordt gestart met afzinken? 

Er kunnen vier elementen tegelijk in het Doeldok liggen. Dus telkens er eentje is afgezonken, kan een volgend tunneldeel vanuit Zeebrugge naar Antwerpen vertrekken. 

Hoe hoog liggen de delen boven water tijdens transport? 

De dakplaat van het tunneldeel komt zo’n 30 centimeter boven water.

Hoeveel boten zijn er nodig om een tunneldeel voort te slepen? 

Om de verhuis uit te voeren, worden liefst vier sleepboten én een duwboot ingezet. In die laatste bevindt zich het zenuwcentrum voor de hele operatie. Vandaaruit overziet de towmaster het hele transport en geeft hij instructies aan de vier sleepbootkapiteins.  

Wat is de tijdsduur van de reis van de tunneldelen van de Scheldetunnel van Zeebrugge naar Antwerpen?  

De reis van Zeebrugge naar het Doeldok in Antwerpen duurt ongeveer 30 uur per tunneldeel. 

Waarom hebben de tunneldelen van de Scheldetunnel een kromming?  

Het tracé op de bodem van de Schelde is niet recht. De tunneldelen worden gebogen gebouwd zodat ze goed passen op de bodem, mooi aansluiten op beide oevers én rekening houden met de scheepvaartroutes. 

Waarom werden de tunneldelen in Zeebrugge gebouwd?/ Wat gebeurt er nadien met het bouwdok?

De tunnel moest in de buurt van water gebouwd worden, omdat de tunneldelen via het water naar hun definitieve locatie gebracht worden. In de Antwerpse Haven is er simpelweg geen ruimte beschikbaar om een tunnel van 1,8 kilometer te bouwen. We kozen uiteindelijk voor de haven van Zeebrugge, omdat er op die plek ook plannen waren om het Boudewijnkanaal te verbreden voor de scheepvaart. Door daar een bouwdok uit te graven slaan we twee vliegen in één klap; zodra de tunneldelen vertrokken zijn naar Antwerpen, worden de tijdelijke wanden van het dok weggenomen en is ook de verbreding van het Boudewijnkanaal een feit.  Het dok waarin de 8 tunneldelen gebouwd werden is maar liefst 1 kilometer lang en 200 meter breed. 

Hoe wordt de tunnel gebouwd? 

De tunnel wordt in 8 tunneldelen prefab gegoten in een bouwdok in Zeebrugge. Elk deel is 160 meter lang, 42 meter breed en 10 meter hoog. Gewicht: een slordige 60.000 ton. Deze delen worden via een indrukwekkende maritieme transportoperatie over zee en rivier naar Antwerpen gebracht, waar ze in de Schelde worden afgezonken en aan elkaar gekoppeld.

Abonneer op Scheldetunnel