Render oosterweel

Vogels krijgen rustgebied in Het Rot

Meer over

Werfzone Scheldetunnel breidt uit

Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen verblijven, wordt de wandeling rond de vijver in Het Rot afgesloten. De zone wordt ingericht als rustgebied voor vogels waar ze kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken. Het gebied blijft afgesloten tot de Scheldetunnel klaar is. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers.  Net zoals het uitkijkpunt, dat ook vernieuwd wordt.

Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen verblijven, wordt de wandeling rond de vijver in Het Rot afgesloten. De zone wordt ingericht als rustgebied voor vogels waar ze kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken. Het gebied blijft afgesloten tot de Scheldetunnelklaar is. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Net zoals het uitkijkpunt, dat ook vernieuwd wordt.

“De werken aan de Scheldetunnel situeren zich in het Sint-Annabos en grenzen aan Blokkersdijk, een gebied rijk aan vogels. Om te vermijden dat ze door de werken verstoord worden, bieden we hen een uitwijkmogelijkheid vlakbij aan. Door een deel van Het Rot af te sluiten voor wandelaars, garanderen we de rust voor de natuur”, vertelt Koen Maes, Expert natuur bij Lantis.  

De werf van de Scheldetunnel breidt dit najaar zijn werkgebied uit. Dat betekent dat de tweede en laatste fase van de rooiwerken starten en dat de bomen langs de Scheldedijk worden weggenomen.  

Linkeroever blijft wandelgebied 

Door de uitbreiding van de werfzone in het Sint-Annabos, verdwijnen ook daar enkele wandelpaden. “Om wandelaars een idee te geven van wat nog wel toegankelijk is, hebben we een overzichtskaart met enkele wandelroutes gemaakt. Tijdens de coronacrisis hebben heel wat Antwerpenaren de natuurgebieden op Linkeroever herontdekt. Dat willen we hen natuurlijk niet ontnemen”, vertelt Hans De Schryver van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid.  

Download hier de kaart met wandelroutes.

1920_wandelpadennatuurgebiedenlo09-2021-01.jpg

Toekomst natuurgebieden 

“We begrijpen dat deze ingrepen een impact hebben op de gebruikers van de natuurgebieden. Ze zijn echter noodzakelijk om de omslag te kunnen maken naar een betere en meer waardevolle beleving van de natuurgebieden", zegt Bart Van Camp, directeur Omgeving van Lantis.

De beleving van de natuurgebieden zal in de toekomst helemaal veranderen. Met de Oosterweelverbinding worden het Sint-Annabos, Het Rot, het Vlietbos, Blokkersdijk en Burchtse Weel namelijk met elkaar verbonden door parkbruggen en ecoducten. Via die groene verbindingen kunnen niet alleen wandelaars, maar ook dieren ongestoord van het ene naar het andere gebied wandelen.

Gerelateerd nieuws