Render oosterweel

Start werken fietsverbinding Laaglandlaan in Merksem

De fietsverbinding tussen de Laaglandlaan en Laarsebaan in Merksem wordt verbeterd. Er wordt een dubbelrichtingsfietspad aangelegd vanaf het Laar tot aan de Michiel de Swaenstraat. Dit gedeelte zal aansluiten op de vernieuwde fietsverbinding naar de Laarsebaan.

Sinds 17 april zijn we gestart met de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad op de Laaglandlaan in Merksem. Het bestaande fietspad wordt een comfortabel dubbelrichtingsfietspad van drie meter breed. Deze fietsroute zal aansluiten op de vernieuwde fietsverbinding naar de Laarsebaan in Merksem en maakt deel uit van het fietsnetwerk dat de verbinding maakt tussen de fietsostrade F14 en Laar (richting Kleine Bareel). De werken zijn na de zomer afgerond. Vanaf het najaar 2023 kunnen fietsers deze vernieuwde verbinding gebruiken.

Een veiligere omgeving voor fietsers en voetgangers

Het gedeelte van de Laaglandlaan ter hoogte van de brug over de E19 zal volledig vernieuwd worden. Het overige gedeelte van de Laaglandlaan, tot de Michiel de Swaenstraat, zal een nieuwe toplaag krijgen. Bovendien worden er twee verkeersdrempels aangelegd. Zo wordt de snelheid van het verkeer afgeremd en kunnen fietsers en voetgangers veilig oversteken. Deze verkeersdrempels komen ter hoogte van de zijstraat ‘Laaglandlaan’ (naast de E19) en ter hoogte van ‘Leegepad Zwaantjeslei’. De bushaltes aan het Laar worden aan beide kanten van de rijbaan toegankelijk ingericht met verhoogde perrons en blindegeleiding. Tenslotte vervangen we de bestaande verlichting met LED-verlichting.

Impact op het verkeer

  • Voetgangers en fietsers kunnen de werfzone passeren via een corridor.
  • Auto's volgen tot oktober een omleiding via de Ringlaan, de Bredabaan en het Laar.

kaartjelaaglandlaan-tekengebied1.png

Werkzaamheden in fases

Om de hinder zoveel als mogelijk te beperken voor bewoners in deze buurt, werken we in verschillende fases. 

  1. Fase 1: Laaglandlaan tussen Laar en E. Waghemansbrug (tot mei 2023)
  2. Fase 2: Laaglandlaan van E. Waghemansbrug tot Michiel De Swaenstraat, zijde even huisnummers (vanaf 22 mei tot juli 2023) 
  3. Fase 3: Laaglandlaan tussen E. Waghemansbrug tot Michiel De Swaenstraat, zijde oneven huisnummers
  4. Fase 4: plateau bij de Laaglandlaan. Bewoners uit de Laaglandlaan (zijstraat) kunnen wegrijden via het pad langs de volkstuintjes.
  5. Fase 5: plateau bij Leegepad Zwaantjeslei. Bewoners uit de Laaglandlaan (zijstraat) kunnen wegrijden via het pad langs de volkstuintjes.

Tijdens het bouwverlof (juli 2023) zal de brug opengesteld worden en is de omleiding voor auto's niet geldig.


Vlot en veilig langs de Oosterweelwerken

De toekomstige werken aan de Oosterweelverbinding in de buurt van Merksem zullen hinder veroorzaken voor het verkeer dat van en naar Antwerpen rijdt. Daarom werkt Lantis vandaag al een heel gamma aan maatregelen uit om de switch naar een ander vervoersmiddel te stimuleren. Investeringen in betere fietsinfrastructuur maken hier deel van uit. Met deze aanpassingen werken we aan een vlotte fietsverbinding vanuit het noorden van Antwerpen naar de stad. Fietsers en voetgangers zullen deze drukke verkeersas, en later ook de Oosterweelwerken, veilig kunnen passeren.