Render oosterweel

Rechterrijstrook R1 richting Nederland aan Sportpaleis ingenomen vanaf nacht 15 op 16 maart

Meer over

UPDATE 14/03: omwille van de vlotte vooruitgang van de nachtwerken de afgelopen dagen en het voorspelde regenweer in de nacht van vrijdag op zaterdag, nemen we de rijstrook op de R1 een nacht vroeger in. Vanaf de nacht van 14 op 15 maart zal er ter hoogte van het Sportpaleis dus één rijstrook minder beschikbaar zijn.

--

Vanaf de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 maart* nemen we vanaf het Sportpaleis de rechterrijstrook op de Antwerpse Ring (R1) richting Nederland plaatselijk in. Van het knooppunt Antwerpen-Oost (E313 x R1) tot aan het Albertkanaal worden de rijstroken versmald. Zo maken we voldoende ruimte vrij voor de bouw van de Bypass. Vanaf 11 maart passen we de rijstroken in enkele nachten aan deze nieuwe situatie aan.

Inname rijstrook R1 voor bouw Bypass

Op 12 februari ging de bouw van de Bypass écht van start. Deze tijdelijke snelweg nemen we vanaf eind 2025 gefaseerd in gebruik en maakt het mogelijk om het oude Viaduct van Merksem af te breken, de snelweg verdiept aan te leggen en grote overkappingen te bouwen. Om deze Bypass te kunnen bouwen naast de bestaande snelweg, hebben we ruimte nodig. Ter hoogte van het Sportpaleis is die ruimte heel beperkt, waardoor een deel van het oude Viaduct hier zal blijven staan als onderdeel van de Bypass. Hier bouwen we dus een halve Bypass bij

Om deze halve Bypass veilig te kunnen bouwen en aan te sluiten op het Viaduct, nemen we op de R1 richting Nederland plaatselijk de rechterrijstrook in. Hiervoor passen we vanaf 11 maart in enkele nachten de wegmarkeringen aan. Vanaf de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 maart is de rechterrijstrook tussen het Sportpaleis en de kruising met het Albertkanaal afgesloten.

De andere rijstroken worden vanaf het knooppunt Antwerpen-Oost tot aan het Albertkanaal versmald tot 3m20.

Lees hier meer over de Bypass

*Deze planning is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bypass - Tijdelijke snelweg naast de Ring

Vanaf maandag 11 maart bouwen we aan afrit Deurne ook een oprit voor de hulpdiensten. Hierdoor is op de afrit enkele weken plaatselijk één rijstrook beschikbaar.
 

Details van de nachtwerken*

Van maandag 11 op dinsdag 12 maart:

 • Vanaf 21 uur nemen we een rijstrook in ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Oost.
 • Tussen 23 uur en 5 uur is nog één rijstrook beschikbaar.
 • Vanaf 5 uur zijn hier terug drie rijstroken ter beschikking.

Van dinsdag 12 op woensdag 13 maart:

 • Vanaf 21 uur nemen we twee rijstroken in tussen het knooppunt Antwerpen-Oost en afrit Deurne. 
 • Tussen 23 uur en 5 uur is nog één rijstrook beschikbaar. Opgelet: afrit Deurne is deze nacht gedurende enkele uren afgesloten voor verkeer van de R1. We leiden om via afrit Merksem. Vanuit de E313 kan je afrit Deurne wel bereiken.
 • Vanaf 5 uur is de snelweg terug vrij en is afrit Deurne beschikbaar.

Van woensdag 13 op donderdag 14 maart:

 • Vanaf 21 uur nemen we twee rijstroken in tussen het knooppunt Antwerpen-Oost en afrit Deurne.
 • Tussen 23 uur en 5 uur is nog één rijstrook beschikbaar.
 • Vanaf 5 uur zijn hier terug drie rijstroken ter beschikking.

Van donderdag 14 op vrijdag 15 maart:

 • Vanaf 21 uur zijn er ter hoogte van het Sportpaleis nog twee rijstroken beschikbaar.
 • Tussen 23 uur en 5 uur is er nog één rijstrook beschikbaar.
 • Vanaf 5 uur is de snelweg terug vrij.

Van vrijdag 15 maart tot zaterdag 16 maart:

 • Vanaf 21 uur nemen we ter hoogte van het Sportpaleis de rechterrijstrook in.
 • Om 22 uur breiden we de werfzone uit en zijn er nog twee rijstroken beschikbaar.
 • Tussen 23 uur en 6.30 uur is er nog één rijstrook beschikbaar.
 • Tussen 6.30 uur en 8 uur zijn er twee rijstroken beschikbaar.
 • Om 8 uur geven we ook de derde rijstrook weer vrij. Vanaf nu is rechterrijstrook op het viaduct ingenomen door de werf. Er zijn nog drie rijstroken beschikbaar.

Vanaf maandag 18 maart plaatsen we in drie nachten de betonnen afscheiding tussen de drie beschikbare rijstroken op het viaduct en de werf. In de nachten van 18, 19 en 20 maart nemen we hiervoor van 21 uur tot 5 uur telkens de rechterrijstrook in. Die nachten zijn er nog twee rijstroken beschikbaar.

Vorm een reddingsstrook

Er is onvoldoende ruimte beschikbaar om een pechstrook te voorzien op de Bypass. We voorzien wel pechhavens en een brede strook langs de middenberm voor de vorming van een reddingsstrook.

Bij file op onder andere autosnelwegen is het verplicht om een reddingsstrook te vormen. Bij zo'n strook gaat het verkeer op de linkse rijstrook zo ver mogelijk links rijden/staan, terwijl de overige rijstroken zoveel mogelijk rechts in hun strook aanhouden. Zo ontstaat er voldoende ruimte voor de hulpdiensten om de file te passeren.

Lees hier meer over de reddingsstrook

 

*Deze planning is afhankelijk van de weersomstandigheden en voortgang van de werken.

Gerelateerd nieuws