“Het draait om veel meer dan beton”
Meer over
Hoe bouw je een tunnel op de bodem van een rivier? Het begint niet met beton of staal, maar met een slim ontwerp. En mensen die tot op de millimeter vooruitdenken. Eén van die mensen is Ron van Beek. Hij werkte als Technisch Manager bij Lantis toen het ontwerp van de Scheldetunnel op papier werd gezet. Nu vervult hij dezelfde functie bij het project Kanaaltunnels.
Zinktunnel
De Scheldetunnel wordt gebouwd als een zinktunnel. Acht reusachtige tunneldelen werden gebouwd in Zeebrugge en nadien onder water gezet, klaar voor transport richting Antwerpen. Niet over land, maar via een indrukwekkende reis over de Noordzee en de Schelde. Na aankomst op hun eindbestemming worden ze met uiterste precisie op de bodem van de Schelde geplaatst door ze te laten afzinken.
“Het principe van een zinktunnel is niet nieuw”, zegt Ron. “Ook de Liefkenshoektunnel en de Kennedytunnel zijn zinktunnels. In Antwerpen zijn we vertrouwd met het principe. Maar dit is van een totaal andere schaal.” Elk tunneldeel is ongeveer 160 meter lang, 42 meter breed, 10 meter hoog. Ter vergelijking: de Kennedytunnel telt vijf delen van elk 138 meter.
Vooruitdenken voor de fiets
“Alles begint op papier. Zo’n tunnel is het resultaat van jaren denkwerk, overleg en keuzes maken,” vertelt Ron. Eén van die keuzes ging over de fietstunnel.
“In het oorspronkelijke ontwerp was de fietstunnel vier meter breed. Maar dat bleek achteraf niet voldoende. De stad blijft groeien, het fietsverkeer ook. Daar moeten we klaar voor zijn.” Daarom werd de fietstunnel verbreed naar zes meter. “Zo creëren we een comfortabele en veilige verbinding, ook tijdens drukke momenten. Het lijkt een kleine ingreep, maar het toont hoe ontwerpkeuzes meebewegen met bredere doelstellingen.”
Die doelstellingen zijn niet vrijblijvend: “We willen met dit project bijdragen aan de Modal Shift. We willen meer mensen uit de auto krijgen, en op de fiets of het openbaar vervoer. Als je zo’n ambitie hebt, moet je ze ook vertalen naar je infrastructuur. De verbreding is daar een goed voorbeeld van.”
Beton met ademruimte
En toch is het ontwerpproces niet het enige wat hem bijblijft. “We bouwen iets groots en technisch, maar houden zoveel mogelijk rekening met de natuur. Voor mij als ingenieur is dat iets heel moois,” zegt Ron. “Ik kom uit de betonwereld, maar het draait om veel meer dan dat. Ik vind het belangrijk dat een ontwerp ook iets teruggeeft aan de omgeving. We bouwen aan een tunnel, maar ook aan een leefbare toekomst.”
De betonnen kanjers van de nieuwe Scheldetunnel zijn gebouwd door echte kanjers van vlees en bloed. In een reeks video’s laten we daarom enkele knappe koppen achter de Scheldetunnel aan het woord over de indrukwekkende operatie. Bekijk het volledige verhaal van Ron op www.kanjersopkomst.be.