Render oosterweel

Wat is geluidsoverlast en op welke plaatsen heb je er last van? Wat zorgt ervoor dat planten goed kunnen groeien? En hoe reageer je op rookontwikkeling in een tunnel? Op deze en andere vraagstukken zullen heel wat Antwerpse leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar het komende schooljaar een antwoord zoeken. De vragen maken deel uit van een educatief pakket dat Lantis, bouwheer van de Oosterweelverbinding, en Uitgeverij Zwijsen, uitgever van educatief lesmateriaal voor het basisonderwijs, samen ontwikkelden. 


Het pakket wordt opgebouwd vanuit STEM-leerdoelen. Vanaf oktober zullen meer dan 300 scholen in een straal van 10 kilometer rond het centrum van Antwerpen een educatief pakket toegestuurd krijgen voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. 

STEM vandaag en morgen


800_coverlantis-v3-page-0001.jpg

"We zijn blij met de samenwerking met uitgeverij Zwijsen. Hun motto is ‘breng leren tot leven’, en dat is precies wat we met dit lessenpakket willen bereiken. We kiezen bewust niet voor een klassiek informatiepakket rond Oosterweel, maar we laten kinderen zien hoe ze leren kunnen toepassen in de echte wereld, door ze zelf dingen te laten ontwerpen en ervaren. Ze zullen bijvoorbeeld de opdracht krijgen om een brug te bouwen of een geluidsversterker te onderzoeken", schetst Bart Van Camp, Directeur Omgeving bij Lantis. 

Op die manier wordt het voor leerlingen meteen heel tastbaar wat het Oosterweelproject allemaal inhoudt. De komende jaren zal dat project voor een grondige metamorfose van de stad zorgen. Heel wat kinderen zullen deze veranderingen dicht bij hun huis of schoolpoort meemaken. "Deze kinderen zijn de toekomst van onze stad. Het is belangrijk dat zij zich goed bewust zijn van de nieuwe mogelijkheden die hun omgeving zal bieden." 
 

"Maar er is meer", zegt Sofie Dael, onderwijskundige en uitgever bij Uitgeverij Zwijsen. "De inhoud van het educatief pakket sluit aan bij STEM-leerdoelen die ook in het basisonderwijs een belangrijke rol spelen. We helpen leerkrachten op weg om STEM concreet te maken in de klas, aan de hand van een project dat zich de komende jaren in de buurt van vele scholen zal afspelen. Er is voldoende lesmateriaal om meer dan een hele lesweek te vullen." 
 

De bouwheer van de Oosterweelverbinding wil op die manier zijn steentje bijdragen om STEM-opleidingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de studenten van morgen. "Een project als Oosterweel heeft heel wat technische en technologische competenties nodig. Vandaag vinden we deze profielen niet altijd even makkelijk. Door kinderen nu al kennis te laten maken met STEM, geraken ze misschien sneller overtuigd van de enorme mogelijkheden van een STEM-loopbaan", vervolgt Van Camp. 

Win een werfbezoek 
 

De leerlingen en hun leerkrachten krijgen ook de kans om Oosterweel niet alleen in de klas te beleven, maar ook in het echt. Aan de lesweek is namelijk een wedstrijd verbonden. De klas met het meest creatieve parkontwerp maakt kans op een écht werfbezoek. "De theorie leren en vervolgens de praktijk zien: dat zal de kers op de taart zijn voor heel wat leerlingen", besluit Sofie Dael. "We moedigen scholen dan ook sterk aan om met het lespakket aan de slag te gaan."