Render oosterweel

Nieuwe fietstunnel voor Turnhoutsebaan

4 dagen lokale hinder tijdens inschuiven

Fietsers een veilige en comfortabele doorgang garanderen tijdens de Oosterweelwerken, dat is een van de speerpunten van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. Sinds maart 2022 bouwt Lantis een nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan in Deurne. Deze nieuwe fietsinfrastructuur zal  tijdens het verlengde weekend van 1 november op zijn plaats worden geschoven. De Turnhoutsebaan wordt tijdens deze operatie gedeeltelijk afgesloten.  

1920_500-707owvtb000.jpg

De nieuwe tunnel komt ter hoogte van parking West van het Provinciaal domein Rivierenhof en maakt deel uit van het Ringfietspad. Fietsers die vanuit het noorden of het park komen, kunnen zo ondergronds de Turnhoutsebaan oversteken en aansluiten op de Parkweg. Die ondergrondse doorsteek was in het verleden al mogelijk, maar tijdens de heraanleg van de Ring verdwijnt die doorsteek in de werfzone. Door nu een nieuwe, definitieve fietstunnel aan te leggen, blijft veilig fietsverkeer tijdens de werken mogelijk.

"In zijn totaliteit zijn de Oosterweelwerken verbonden met maar liefst 35 kilometer aan nieuwe fietspaden, fietsostrades en tal van nieuwe of tijdelijke fietsbruggen. Ik zeg het dan ook al sinds mijn aantreden en ik herhaal met volle overtuiging: Oosterweel is meer dan beton, Oosterweel is een hefboom voor de modal shift, Oosterweel is leefbaarheid." zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken. "Met de nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan bewijzen we dat opnieuw. Niet enkel zorgen we zo voor een vlotte en veilige doorgang tijdens de werken maar we bouwen ook aan een definitieve comfortabele en veilige fietsverbinding.", aldus Peeters.

Ook Koen Kennis, schepen voor mobiliteit is zeer tevreden met deze nieuwe fietsinfrastructuur; "Ik ben blij met de inspanningen die hier geleverd worden om de fietsers ook tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding van vlotte verbindingen te verzekeren. Het Ringfietspad is immers een belangrijke verbinding voor de stad en de districten. Met het Ringpark Het Schijn zal op deze plek trouwens nog veel mooie fiets- en wandelinfrastructuur bijkomen.", zegt Kennis. 

Plaatsing en opening

De tunnel werd zaterdag ingeschoven op de juiste plek met behulp van bijhorende schuifbanen. Vooraleer de Turnhoutsebaan plaatselijk dicht ging, werd de tunnel al enkele centimeters van de grond gelift. Vervolgens groef de aannemer de bouwput uit en werd het bouwwerk op de juiste plaats geschoven. Deze operatie startte reeds op 29 oktober. De heraanleg van zowel de rijbaan als het voet- en fietspad zal gebeuren tijdens het verlengde Allerheiligen weekend. De indrukwekkende plaatsing van deze fietstunnel zal afgerond zijn op woensdag 2 november. 

 Na dit 'inschuifweekend' kan de tunnel nog niet meteen in gebruik genomen worden. Eerst moeten de nodige afwerkingen nog gebeuren. Onder andere fiets- en voetpaden en groenbermen worden aangelegd. De definitieve, afgewerkte tunnel opent in het voorjaar van 2023. Er komt een fiets- en voetgangerszone met een fietspad van 6,5 meter breed en een voetpad van 2 meter breed. Het nieuwe fietspad sluit aan op het bestaande Ringfietspad. Bovendien sluit deze nieuwe infrastructuur naadloos aan op de toekomstige overkapping van de Oosterweelverbinding ter hoogte van Hof ter Lo.  

800-video-play-icon-lantis-socialcampain-turnhoutsebaan-hd-01.jpg

Turnhoutsebaan 4 dagen gedeeltelijk afgesloten

Gedurende 4 dagen en nachten, vanaf vrijdag 28 oktober om 20u00 tot woensdag 2 november om 06u00 is de Turnhoutsebaan gedeeltelijk afgesloten voor alle verkeer. Tijdens dit verlengde weekend wordt de fietstunnel op de juiste plek ingeschoven. Een lokale omleiding wordt voorzien. 

Tramverkeer volgt een omleiding van 29 oktober tot 2 november en meerdere haltes bij de Turnhoutsebaan worden niet bediend. De bus zal een omleiding volgen van 29 oktober tot 5 november. Auto’s, fietsers en voetgangers volgen vanaf 28 oktober, 20u00, een omleiding en kunnen vanaf 2 november de rijbaan en het fiets- en voetpad op de Turnhoutsebaan weer gebruiken. 
 Meer info via De Lijn: https://www.delijn.be/nl/nieuws/omleiding-deurne-28-okt-1-nov/

Financiering 

De aanleg van deze fietsstraten door Lantis gebeurt met relancemiddelen van de Europese Unie.
800_vlaamse-veerkracht---eu-logo-medegefinancierd.png