Render oosterweel

Aanleg van nieuwe fietspaden in 2023 

Het einde van het jaar breekt aan en dat is het ideale moment om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. Een deel van de opdracht van Lantis is om met extra maatregelen de verbinding met de stad te verzekeren zodat ook tijdens de werken Antwerpen bereikbaar blijft, al dan niet met andere vervoersmiddelen dan de wagen.  
Want in 2023 heeft Lantis verder ingezet op de aanleg van nieuwe fietspaden en “missing links” die de fietsverbindingen met de stad verbeteren. Tijd voor een overzicht van wat we gedaan hebben afgelopen jaar.  

 Fietspaden 

 

Verbreding F12 Fietssnelweg Noorderlaan (Antwerpen – Bergen-op-Zoom) 

Aan de Noorderlaan in de haven moest het fietspad dringend aangepakt worden. In 2023 zijn we gestart met de eerste delen van deze fietsverbinding tussen Antwerpen en Bergen-op-Zoom aan te pakken. Tegen het einde van het jaar zullen de eerste drie segmenten klaar zijn, in januari 2024 starten we met het laatste deel.  

Fietsverbinding tussen Laaglandlaan en Laarsebaan in Merksem  

In Merksem hebben we de fietsverbinding tussen de Laaglandlaan en de Laarsebaan vernieuwd en uitgebreid. Daar hebben we onder andere in de Laaglandlaan het fietspad vernieuwd en maatregelen getroffen om het verkeer veiliger te maken. We hebben ook een dubbelrichting fietspad aangelegd aan de volkstuintjes om deze fietsverbinding toegankelijker te maken.  

Fietsverbinding Borsbeek  

In 2023 hebben we op en rond de Robianostraat het voetpad en fietspad aangepakt. Daarbij hebben we ook in de Groeningerstraat een verkeersplateau aangelegd en in de Lindeboomstraat de fietstunnel veiliger gemaakt. In het najaar van 2023 hebben we de verbinding tussen de Grensstraat en de Valkeniersweg aangelegd.  

F13 Hoboken – Hemiksem 

Tussen Hoboken en Hemiksem hebben we een nieuw stuk fietssnelweg aangelegd naast de spoorweg. Veel fietsers hebben reikhalzend uitgekeken naar deze fietssnelweg en de opening van dit fietspad zorgt er dan ook voor dat Antwerpen beter bereikbaar is met de fiets.  

Inrichten fietsstraten Merksem  

Van de Ijsvogelstraat en de Struisvogelstraat in Merksem maakten we fietsstraten. Bij fietsstraten mogen auto’s maximum 30 km/u te rijden én mogen ze de fietsers in de straat nooit inhalen. Dit zorgt uiteraard voor meer veiligheid voor de zwakke weggebruikers. 

Fietstunnel Turnhoutsebaan, Deurne 

Om de fietsers veiliger de Turnhoutsebaan te laten kruisen, hebben we tussen het Ringfietspad en het Rivierenhof een tunnel gebouwd onder de Turnhoutsebaan. Deze tunnel werd in juni feestelijk geopend en wordt nu uitgebreid gebruikt door de fietsers. 

Koningin Astridlaan - Oude Bergsebaan - Ruyseveltslei, Kapellen 

In de buurt van het station van Kapellen komen verschillende vervoersmogelijkheden samen. Om de bereikbaarheid en de veiligheid van alle weggebruikers te vergroten, hebben we drie straten omgevormd tot fietsstraten.  

De Havanastraat, Luchtbal 

In de Havanastraat bij Luchtbal hebben we een dubbelrichting fietspad aangelegd. Ook het voetpad hebben we opnieuw aangelegd en we hebben een groene zone met gras en bomen aangelegd tussen het fietspad en de rijbaan. 

Fietspad Groenendaallaan tussen Noorderlaan en Vosseschijnstraat 

Ter hoogte van Kinepolis legden we aan de Groenendaallaan een nieuw dubbelrichting fietspad aan. Dit fietspad sluit op zijn beurt weer aan op de F14 naar Roosendaal en de F12 naar Bergen-op-Zoom. 

 

Extra maatregelen 

 

Fietsluifels op bestaande P&R 

Voor de bestaande Park en Rides hebben we fietsluifels ontworpen zodat fietsen er veilig en droog kunnen staan. Zo zorgt het ontwerp er bijvoorbeeld voor dat je altijd een goede doorkijk hebt doorheen de fietsenstalling. Op die manier is er optimale sociale controle mogelijk. Deze fietsluifels werden eerst op de P+R van Massenhove in testopstelling geplaatst. Daarna werden deze luifels ook geplaatst in Wommelgem en Zoersel.  

Busbaan A12 

Om het collectieve busvervoer aan te moedigen, hebben we samen met Agentschap Wegen en Verkeer een busstrook aangelegd op de A12 tussen Stabroek en Ekeren in de richting van Antwerpen. Deze busbaan kan gebruikt worden door bijvoorbeeld bussen van havenbedrijven die werknemers van en naar hun bedrijf brengen. 

 

We hebben veel fietspaden verbeterd en nieuwe aangelegd afgelopen jaar. Ook in 2024 zetten we deze lijn door en starten we op nieuwe plaatsen om missing links aan te pakken. Veel om naar uit te kijken!