Render oosterweel

Mobiele breekinstallatie aan Lobroekdok breekt puin voor hergebruik

In april plaatsen we een tijdelijke mobiele breekinstallatie ten noorden van het Lobroekdok, onder het viaduct van Merksem. Deze breekinstallatie verwerkt afgebroken puin tot gerecycleerde bouwstof, die opnieuw wordt ingezet op de werf. 

Ter hoogte noorden van het Lobroekdok, onder het viaduct van Merksem, ligt vandaag de dag puin. Dit puin, in totaal meer dan 10.000m³, is afkomstig van bestaande werven en bestaat onder andere uit restanten van diepwanden. In de toekomst hebben we opnieuw puin nodig in dezelfde zone als fundering voor werfwegen.   

Voor we het materiaal opnieuw kunnen inzetten, moeten we het echter eerst breken. Daarom plaatsen we in april 2024 een mobiele breekinstallatie. Door het puin lokaal te breken, besparen we niet enkel op transporten, maar ook op kosten. Op deze manier moeten namelijk het puin niet heen en weer gaan voeren, of puin van een andere locatie aanvoeren. 

Beperkte overlast voor de buurt 

Aannemer ROCO werkt uitsluitend tijdens de normale werkuren. Er zal beperkte geluidsoverlast zijn voor de omgeving, maar dit wordt deels overstemd door het verkeer van het viaduct van Merksem. Via een geluidsmeter ter hoogte van de Merksemsestraat monitoren we het geluid en grijpen we in wanneer nodig. Ook beperken we overlast door stof, ofwel door middel van een vernevelaar ingebouwd in de breekinstallatie of door een externe vernevelaar.  

Het viaduct van Merksem ter hoogte van het Lobroekdok en de Ijzerlaanfietsbrug
Het viaduct van Merksem ter hoogte van het Lobroekdok en de Ijzerlaanfietsbrug