Render oosterweel

Kamp Top Hat geeft geheimen prijs

Afgelopen weken keerde een team van Stadsarcheologen de werfzone van de Scheldetunnel op Linkeroever binnenstebuiten op zoek naar restanten van het oude Amerikaanse soldatenkamp Top Hat. Het kamp werd opgericht in 1945 en kon maar liefst 16 500 soldaten die op hun terugkeer naar hun moederland wachtten tegelijk herbergen. In totaal passeerden er zo 270 000 soldaten. Gezien de grootte van het kamp waren er allerlei voorzieningen zoals bakkers, cinema's, ijssalons, kappers en souvenirwinkels. 

Van munten tot scheercrème

De archeologen vonden onder meer munten, insignes, munitie, delen van uniformen, tenten en voertuigen. Ook voorwerpen uit het dagelijks leven werden teruggevonden zoals tandpasta, scheercrème, eet- en drinkgerief met de stempel van US Army. Daarnaast onderzochten ze ook funderingen van gebouwen en sanitaire voorzieningen. Alle vondsten werden nauwkeurig ingemeten en op een grondplan aangeduid. Op die manier hopen de archeologen meer te weten te komen over de organisatie van het kamp.

Meer weten over het archeologisch onderzoek? Neem dan zeker eens een kijkje op de site van Antwerpen morgen 👉 www.antwerpenmorgen.be/kamptophat