Je hebt het misschien al gemerkt, maar op Linkeroever en in Zwijndrecht bouwen we een heus fietsnetwerk uit. Naast tal van fietsbruggen en -tunnels leggen we er maar liefst 16,5 kilometer aan nieuwe en heraangelegde fietspaden aan. Dat is zoveel als 30 keer de Meir afgaan. Fietsen naar Antwerpen, het Waasland of de Waaslandhaven wordt zo veiliger, aangenamer en comfortabeler dan ooit.

Hieronder zie je op de kaart waar we de infrastructuur aanleggen.

 1. Fietsbrug over E17 – fietspad tussen Burcht en Kruibeke
  We leggen een nieuwe fietsbrug over de E17 tussen Burcht en Zwijndrecht. Zo kan je veilig van de Lindenstraat naar de Boomgaardstraat/Boskouter fietsen. Tussen de Pastoor Coplaan en de Krijgsbaan trekken we het fietspad door.
 2. Fietstunnel onder E17 - Antwerpsesteenweg 
  De bestaande tunnel onder de E17 aan de Antwerpsesteenweg werd ingericht als fiets- en voetgangerstunnel en we legden er een nieuwe tunnel naast voor gemotoriseerd verkeer. Door de verschillende types weggebruiker van elkaar af te scheiden, verhogen we de veiligheid voor iedereen. Deze tunnel werd in 2022 in gebruik genomen.
 3. Fietstunnel onder E17 - Laarbeek 
  Aan de Laarbeek, nabij het waterzuiveringsstation, voorzien we een fietstunnel onder de E17. Die verbindt het fietspad langs de parallelweg met de fietspaden van Burchtse Weel en Hoefijzersingel. 
 4. Fietspad langs spoorlijn - Antwerpen-West 
  Ten noorden van Antwerpen-West trekken we fietsostrade F4 evenwijdig door met spoorlijn 59. Wie met de fiets vanuit Gent komt, sluit dan veilig aan op het rondgemaakte Ringfietspad (FR10).
 5. Parkbrug met fietsverbinding
  Vlakbij de Kennedytunnel leggen we een extra parkbrug over de snelweg. Naast een ecologische verbinding voor dieren tussen het toekomstige Katwilgbos, het Galgenweel en Burchtse Weel, leggen we op deze brug ook een extra fietspad over de snelweg aan. Zo maken we het Ringfietspad rond van aan de toekomstige Scheldebrug tot aan de nieuwe Scheldetunnel. 
 6. Park and bike Linkeroever 
  In het nieuwe P+R gebouw bevindt zich een fietsenstalling voor 150 fietsen. Je fietst via een tunnel onder dit gebouw en de Blancefloerlaan door, en sluit dan aan op de fietspaden langs de verbindingsweg en Blancefloerlaan. Van die laatste werden eind 2021 ook de fietspaden vernieuwd.
 7. Rondmaken Ringfietspad
  We trekken het Ringfietspad door van de Beatrijslaan tot aan de Charles de Costerlaan. In de toekomst sluit het Ringfietspad ook aan op de fietstunnel van de nieuwe Scheldetunnel en de toekomstige Scheldebrug. Zo wordt ook het Ringfietspad helemaal rond.
 8. Fietsbrug over R1 – Tussen Linkeroever en Zwijndrecht 
  We plaatsen een fietsbrug over de R1 ter hoogte van het knooppunt Sint-Anna. Deze fietsbrug verbindt de fietssnelweg F41 met het Ringfietspad (FR10). Zo fiets je veilig en comfortabel tussen Linkeroever, de Waaslandhaven en het Waasland.
 9. Fietsbrug over E34 – Fietstunnel Canadastraat 
  Ter hoogte van Waaslandhaven-Oost plaatsten we in 2021 een fietsbrug over de E34 en legden een fietstunnel onder de Canadastraat. Hierdoor heb je een veilige, conflictvrije verbinding tussen de fietssnelweg F41, de Canadastraat en Keetberglaan.
 10. Scheldetunnel
  De Scheldetunnel bevat een fietskoker van 6 meter breed. Met een lengte van twee kilometer wordt het ook de langste fietstunnel van Europa. Zo zorgen we voor een comfortabele fietsverbinding tussen Linkeroever en Antwerpen-Noord/de haven.
 11. Veiligere oversteek
  De fietsoversteek aan het kruispunt van de Pastoor Coplaan en Zwijndrechtsestraat richtten we veiliger in. De oversteek werd korter en fietsers beter zichtbaar. Deze maatregel is tijdelijk, in afwachting van de volledige herinrichting van de Pastoor Coplaan door de gemeente Zwijndrecht.
Fietsnetwerk LO+ST
Fietsnetwerk LO+ST

Wanneer de nieuwe snelwegen en knooppunten op Linkeroever en in Zwijndrecht volledig klaar zijn, werken we stelselmatig de nieuwe fietsverbindingen verder af.