De Grote Ontknoping
De Grote Ontknoping

Antwerpen is al jaren in de ban van de ring. Wat is de impact van de Oosterweelverbinding op de leefbaarheid van de stad, en worden de files voor eens en voor altijd opgelost? In de nieuwe podcastreeks De Grote Ontknoping onderzoekt Cath Luyten wat de impact van Oosterweel écht is. Luister jij ook mee?

Aflevering 1 - Het laatste kwartje

En de award voor langste file gaat naar ... Antwerpen! Voor Thomas is het alvast geen verrassing. Hij woont in Kalmthout en zijn job dwingt hem tot flink wat kilometers achter het stuur. Elke dag staat hij anderhalf tot drie uur in de file. Geen lachertje dus. Maar waar komt al die file toch vandaan?
Verkeersexpert Hajo Beeckman kadert het historisch fileprobleem, en Dries De Groof van Lantis legt uit hoe het sluiten van de ring zal zorgen voor vlotter verkeer

Beluister hier alvast de eerste aflevering!

Het laatste kwartje
Het laatste kwartje
De Metamorfose
De Metamorfose

Aflevering 2 – De Metamorfose

Als inwoner van Zwijndrecht ziet Cath Luyten nu al de eerste positieve effecten van Oosterweel. Minder lawaai, minder sluipverkeer, een begin van meer groen. Cath praat met Marcel Heyrman, beheerder van de Facebookgroep voor bewoners van Zwijndrecht en Burcht. Aan de andere kant van de Antwerpse Ring, praat ze met Katelijne De Vis, vrijwilliger bij Ringland. Katelijne blikt vooruit op de ambitieuze plannen voor Ringpark Schijn. Omgevingsmanager Jonas Rabaey neemt Cath tot slot mee op sleeptouw doorheen Zwijndrecht en Linkeroever, en toont Cath het eerste tastbare voorbeeld van de Oosterweeltoekomst. Kan Oosterweel Antwerpen leefbaarder maken? 

Ontdek het in aflevering 2.

Aflevering 3 – Minder hinder

In de derde en laatste aflevering vertelt Anita hoe ze zich zonder auto door Antwerpen verplaatst. Ook Eline Peeters van Lantis komt aan het woord. Zij doet haarfijn uit de doeken wat de modal shift precies inhoudt. Tenslotte gaat Cath in gesprek met Jan Dumez: een kenner wanneer het over de minder hinder-maatregelen én de befaamde bypass gaat. 

Aflevering 3

Minder hinder
Minder hinder