[t001_01_main.tpl.php]

Open Wervendag 19 mei 2019

Ontdek de Oosterweelwerken in Zwijndrecht en Linkeroever per fiets (of te voet) op zondag 19 mei tijdens Open Wervendag. Alle praktische info lees je hier.

UPDATE 16/5: Oosterweel Werkt-app beschikbaar via App Store en Google Play.

Wij doen mee met Open Wervendag 2019! 

Kom onze Oosterweelwerven bezoeken op 19 mei 2019 van 10-17u tijdens Open Wervendag. 

Ontdek de Oosterweelwerken in Zwijndrecht en Linkeroever per fiets (of te voet) en vergelijk ter plekke de huidige situatie met de nieuwste toekomstbeelden. Nadien (of vooraf) geniet je van de gezellige sfeer aan ons infopunt. Je kan er ook alles ontdekken over de komende Oosterweelwerken op Rechteroever. 

Onze fiets- en wandelroutes

Je kan kiezen uit vier routes om de Oostwerweelwerven te ontdekken*:

Onze wandel- en fietsroutes tijdens Open Wervendag

Vlietbosroute (Wandeltocht, 5,4 km, groene stippellijnen)

Deze route brengt je eerst naar het uitkijkpunt aan het einde van de Dwarslaan, naar de werf Sint-Anna. Hier kan je zien hoe de omgeving zal veranderen. Het ecoduct, de verbindingsweg en de vernieuwde inrichting van het knooppunt.

Vervolgens wandel je door naar het uitkijkpunt P+R. De funderingswerken van het gigantische Park and Ride-gebouw zijn achter de rug. Kom alles te weten over deze plek waar later massaal geparkeerd zal worden, om dan over te stappen op openbaar vervoer. Nadien wandel je terug naar de Middenvijver.

Wil je werven te voet ontdekken, maar zie je er tegen op om 5,4 km te wandelen? Neem dan vlakbij tram of bus. Stap vlak voor het terrein Middenvijver op aan halte ‘Antwerpen Sporthal’ richting Zwijndrecht. Twee haltes later stap je af aan ‘Antwerpen Schep Vreugde’. Op de terugweg doe je het omgekeerde. Zo halveer je de afstand. Het ticket voor het openbaar vervoer betaal je zelf.

Blancefloerroute (Fietstocht, 7,6 km, paarse route)

Deze route doet dezelfde uitkijkpunten aan als de Vlietbosroute. Het enige verschil is – naast het feit dat je deze fietst – dat je ook een ommetje maakt langs het Galgenweel. Zo ontdek je fietspaden waarvan je het bestaan misschien niet wist, en een magnifiek zicht op de Antwerpse rede.

Beatrijsroute (Fietstocht, 11,7 km, gele route)

Deze route heeft dezelfde uitkijkpunten als route Blancefloer, maar er gaan nog twee stops extra aan vooraf. Eerst is er het uitkijkpunt Pastoor Coplaan waar je alles ontdekt over de nieuwe verbindingsweg en de zone van de Hoefijzersingel. Vervolgens stop je ook aan de Baarbeek, werf Antwerpen-West, waar je zal zien hoe de op- en afritten van Zwijndrecht en Linkeroever zullen wijzigen.

Smoutpotroute (Fietstocht, 14,5 km, rode route)

Deze route heeft dezelfde punten als de Beatrijsroute, aangevuld met het uitkijkpunt aan de Waaslandhaven Oost. Dit halve complex wordt vervangen door een indrukwekkende kluifrotonde zodat je voortaan in elke richting de snelweg kan op- of afrijden. Bovendien komt hier ook een fietsbrug en is dit het begin van de Verbindingsweg.

* Opgelet: Deelnemen aan een van onze fietsroutes kan enkel met je eigen fiets. Wij hebben geen fietsen te huur of te leen. 

Oosterweel Werkt-app

Eens je een route gekozen hebt, ben je vertrokken. Of toch bijna ... download eerst nog even onze gratis Oosterweel Werkt-app. Deze app is je persoonlijke gids tijdens je ontdekkingsreis langsheen onze werven: hij geeft je uitleg bij elke stop en toont hoe jouw omgeving er in de toekomst uitziet.

UPDATE 16/5: De Oosterweel Werkt-app is beschikbaar via de App Store en Google Play.

Je kan de app ook downloaden op je smartphone via volgende links:

Geen tijd om de app nu te downloaden? Geen nood! Het terrein Middenvijver zal een wifi hotspot hebben zodat je de app ook ter plaatse nog zonder probleem kan downloaden.

Animatie

Een bezoek aan de Open Wervendag is voor jong en oud de moeite. We voorzien originele kinderanimatie:

 • Kindergrime: Laat je schminken en wees de rest van de dag een leeuw, vlinder, prinses ...
 • Glittertattoo’s: Een stoere of mooie tattoo voor ... even
 • Wewatt energietrappers: Wek per fiets je eigen elektriciteit op 
 • Jamsessies met afval: met potten, deksels, stelen etc... maak je zelf muziek! Van 11u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 14u30.
 • Vliegerworkshop: knutsel met eenvoudige materialen je eigen Oosterweelvlieger. Onze begeleider helpt je om hem meteen te laten opstijgen.
 • En als extraatje: de sappentrapper. Pers je fruit met een bijzondere fiets en drink het sap uit een unieke Oosterweelbeker.

Alle animaties zijn gratis. Inschrijven hoeft niet.

Praktische informatie

 • Deelnemen aan Open Wervendag is gratis en ook inschrijven hoeft niet.
 • Deelnemen aan een van onze fietsroutes kan enkel met je eigen fiets. Wij hebben geen fietsen te huur of te leen. 
 • Het pop-up infopunt aan de Middenvijver is open van 10u tot 17u. Je kan enkel tijdens deze uren de routes fietsen of wandelen.
 • De plaats van afspraak is onze evenementenweide aan Middenvijver. Van hieruit kan je een kleine, middelgrote of grote fietsroute volgen langs onze werven. De Oosterweel Werkt-app geeft je onderweg uitleg en laat je het toekomstbeeld zien. Aan Middenvijver voorzien we kinderanimatie en enkele foodtrucks. Je kan er ook alles ontdekken over de komende Oosterweelwerken op Rechteroever. 
 • Er is gratis wifi beschikbaar op het terrein Middenvijver.
 • Om je weg te vinden langsheen de routes voorzien we voldoende signalisatie.

Bezoek de website van Open Wervendag >

Bereikbaarheid

Het Middenvijver-terrein bereik je best per fiets. Zo ben je meteen klaar om aan een van de routes te beginnen. We voorzien een fietsenstalling aan de ingang van het terrein (adres: Blancefloerlaan). Plan jouw route via deze link (www.fietsnet.be). Het terrein is gelegen tussen knooppunt 46 en 27.

Je kan ook met de fiets op het Sint-Anna veer of DeWaterbus. Het terrein Middenvijver is op 3 tot 4km van de pontons gelegen.

Ook met het openbaar vervoer kan je het terrein bereiken. Maak je keuze uit tramlijnen 3, 5 en 9. Afstappen doe je aan halte ‘Antwerpen Sporthal’. Plan je route via de website van De Lijn.

Je kan ook met de wagen komen. Parkeren kan op een van de naburige P+R-parkings.

Neem je het openbaar vervoer of de wagen? Dan kan je enkel de Vlietbosroute doen te voet. Er zijn immers geen fietsen te huur of te leen.

Over onze werken...

De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring volledig rond. Linkeroever, de haven, het Eilandje, Merksem en de omgeving rond het Sportpaleis, komen zo vlot in verbinding met elkaar. Doel van het project? Minder files, veiliger verkeer en een betere leefbaarheid voor de hele Antwerpse regio.

De werken in Zwijndrecht en Linkeroever zijn al in uitvoering. Het gaat om de eerste stap van de grootste werf van de eeuw in Vlaanderen en West-Europa.

[/t001_01_main.tpl.php]