[t001_01_main.tpl.php]

Sorry, je moet je browser updaten.

Je gebruikt een verouderde versie van je browser. Update je even? Dan kan je onze site vlot bezoeken.

www.browsehappy.com

Wilde bosorchideeën krijgen nieuwe bestemming

21/02/2018

Woensdag 21 februari startte de verhuis van 476 waardevolle wilde bosorchideeën die zich in de bouwzone van de Oosterweelwerken op Linkeroever bevinden. De bloemen worden verplaatst van het Vlietbos naar de Middenvijver.

Wilde orchideeën verhuizen naar Middenvijver

Op woensdag 21 februari startte de verhuis van 476 waardevolle wilde bosorchideeën die zich in de bouwzone voor de Oosterweelwerken op Linkeroever bevinden. De bloemen worden verplant vanuit het Vlietbos naar de Middenvijver.

De Grote Kever Orchis (©KULeuven)

De keuze voor dit stuk bos aan de overkant van de Charles De Costerlaan is heel bewust gemaakt.  De Grote Kever Orchis heeft namelijk meer kans op overleven als hij in gelijkaardige geologische omstandigheden wordt verplant. Op deze manier kan hij zich makkelijker aanpassen aan de nieuwe omgeving.

De bloemen worden tot 40 centimeter diep uitgegraven om zoveel mogelijk wortels en schimmels de oversteek mee te laten maken. Volgend filmpje van krant 'De Morgen' toont je hoe de verhuis gebeurt: 

De hele operatie is pionierswerk in Vlaanderen en gebeurt onder het nauwlettend toezicht van de Universiteit van Antwerpen.

Exemplaren nabij het projectgebied die niet moeten verhuizen, worden veilig afgeschermd.

Terrein bouwklaar maken voor werken op Linkeroever en in Zwijndrecht

Naast het beschermen en verplanten van de wilde bosorchideeën, rooit de aannemer ook struikgewas en bomen.  

Deze ingrepen zijn nodig voor het vrijmaken van het werkterrein waar later dit voorjaar de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding starten.

Lees meer over het bouwklaar maken van het projectgebied >

Naar alle artikels
[/t001_01_main.tpl.php]