[t001_01_main.tpl.php]

Werken Noordersingel en omgeving Groot Schijn starten op 4 april

07/03/2016

Vandaag heeft Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis officieel de aftrap gegeven voor de heraanleg van de Noordersingel en de herinrichting van de omgeving Groot Schijn. De werken starten op 4 april en worden gecoördineerd door de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. Ze zullen 26 maanden duren en kosten ongeveer 63 miljoen euro.

Noordersingel krijgt nieuwe look

Koen Kennis, Antwerps schepen voor Mobiliteit: “De voorbije jaren veranderde de zuidelijke Singel sterk van uitzicht. Bij de werken die begin april starten krijgt de Noordersingel tussen Schijnpoortweg en Turnhoutsepoort eenzelfde straatbeeld als de zuidelijke Singel met opnieuw twee keer twee rijstroken, een groene middenberm en brede fietspaden aan beide kanten van de rijweg.” Ter hoogte van het oude containerpark van Borgerhout komt een nieuw kruispunt dat toegang geeft tot Spoor Oost. Met de aanleg van Oosterweel, zal ook het nieuwe aansluitingspunt met de R1 aantakken op dit kruispunt.

Tijdens de heraanleg van de Noordersingel blijft er één rijstrook beschikbaar in elke richting.

Lees meer over de heraanleg van de Noordersingel >

Herinrichting omgeving Groot Schijn

Tegelijk met de werken aan de Noordersingel worden in de omgeving Schijnpoort nutsleidingen en afwateringsbuizen verplaatst en verdiept. Dit om bij de bouw van de Oosterweelverbinding de Ring in een sleuf te kunnen leggen en het viaduct van Merksem af te breken. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van deze buurt.

Het Ringfietspad verschuift richting Ten Eekhovelei en wordt breder en veiliger met een apart voetpad. Ook het Groot Schijn schuift mee op en krijgt een nieuw pompstation. Dit pompstation zorgt ervoor dat de rivier niet kan overstromen en dat vissen op een veilige manier kunnen migreren.

Tijdens de werken wordt het Ringfietspad omgeleid vanaf het bruggetje over het Groot Schijn, langs de volkstuintjes en verder via de Ten Eekhovelei.

Lees meer over de herinrichting van de omgeving Schijnpoort >

Volledige heraanleg van de noordelijke Singel

De volgende jaren zal de noordelijke Singel volledig worden heraangelegd, van de Noorderlaan tot Stenenbrug. De heraanleg van de IJzerlaan is al in 2015 gestart. In april starten de werken aan de Noordersingel. De Slachthuislaan en de Turnhoutsepoort volgen vanaf 2017. Door de heraanleg van de Singel Noord, rijden we straks vlot vanop de Noorderlaan, via de IJzerlaan, de Slachthuislaan en de Noordersingel naar het zuiden van de stad.

“Bij de heraanleg van deze as worden ook de kruispunten niet vergeten. Ze worden overzichtelijker en veiliger gemaakt, waarbij de verschillende weggebruikers zoveel mogelijk van elkaar gescheiden worden”, legt schepen Koen Kennis uit. Zo zal De Lijn, tram 10 op het kruispunt Turnhoutsebaan/Noordersingel uit het overige verkeer halen en ondergronds brengen, met een nieuwe aansluiting op de Reuzenpijp. Deze werken gaan nog dit jaar van start.

Infomomenten voor de buurt

  • 8 maart, 16u tot 20u - infomarkt over werken Noordersingel en omgeving Groot Schijn (BAM), buurthuis Dinamo, Ten Eekhovelei 337 Deurne.
  • 9 en 10 maart, 16u tot 20u - infomarkt over werken Noordersingel en omgeving Groot Schijn, Slachthuislaan, Slachthuissite, herinrichting Turnhoutsepoort en Tramtunnel Turnhoutsebaan (Stad Antwerpen, BAM, AG VESPA, AWV en De Lijn), vormingscentrum Coach, Statielei 29 Borgerhout. 
[/t001_01_main.tpl.php]