Render oosterweel

Van over de hele wereld werken mensen mee aan de Oosterweelverbinding

De omvang, complexiteit, maar ook het drukke verkeer en dichtbewoonde omgeving maken van de Oosterweelverbinding een bijzonder uitdagend project. Om dit in goede banen te leiden zijn er veel knappe koppen nodig. Op de werven, maar ook op kantoor. Wanneer we ze niet binnen België vinden, kijken we over de grenzen. Nog voor de werken op het terrein op volle snelheid draaien, werken er al mensen van over de hele wereld mee aan de Oosterweelverbinding.

In Vlaanderen zijn er veel grootschalige projecten bezig. Naast de Oosterweelverbinding wordt bijvoorbeeld ook de Ring rond Brussel en de R4 bij Gent grondig onder handen genomen. Allemaal zijn we op zoek naar dezelfde helpende handen. Eerst en vooral willen we zoveel mogelijk lokaal talent tewerkstellen. Als dat niet lukt, kijken we verder. 

internationaleconnectielantis.png

 

Inhuren bij de noorderburen 

En dat hoeft niet eens zo ver te zijn. Bijna een kwart van de collega’s bij Lantis hebben de Nederlandse nationaliteit. De Nederlandse collega’s brengen heel wat ervaring mee uit gelijkaardige projecten, zoals expertise met tunneltechniek of geohydrologie of ook kennis van een bepaalde ontwerpsoftware en contractbeheerssystemen.  

Waarom zou je als Nederlandse ingenieur kiezen voor een werf in België als er in Nederland werk genoeg is? Ook bij onze Noorderburen spreekt het Oosterweelproject tot de verbeelding. De grootte in combinatie met het pionierswerk op zowel technisch- als contractvlak maken het voor experten in hun domein een zeer interessant project.  

Sylvia Maas, Expert Contractmanagement, is een van de Nederlanders die de grens oversteken om mee te werken aan de Oosterweelverbinding: “Ik werk al aardig wat jaren op grote infrastructuurprojecten in Nederland. Toen ik de vraag kreeg om mijn ervaring mee te nemen naar het Oosterweelproject heb ik geen moment getwijfeld. De combinatie van een gigantisch – en mooi - infrastructuurproject met werken in het buitenland spraken mij erg aan.” 

Internationale uitwisseling komt de kwaliteit ten goede

Luis Rojo García, een burgerlijk ingenieur uit Spanje gespecialiseerd in ondergrondse constructies, werkt via het ingenieursbedrijf WSP voor aannemer Rinkoniên mee aan het Oosterweelknooppunt. Luis verhuisde hiervoor zelfs tijdelijk naar Antwerpen en stuurt van hieruit enkele collega’s in Spanje aan. Het Oosterweelknooppunt is technisch een heel uitdagend onderdeel van het Oosterweelproject. “De laatste jaren hebben we bij WSP verschillende grote tunnelprojecten uitgevoerd binnen en buiten Spanje, met verschillende condities en in verschillende omgevingen. Ons doel is om met onze uitgebreide ervaring bij te dragen aan de succesvolle uitvoering van het project. Ik geloof erin dat internationale uitwisseling tot meer geïnformeerde beslissingen leidt. Het heeft een directe impact op de kwaliteit van het eindproduct”

De internationale BIM brigade 

Onder leiding van Lantis collega Cristina Ispas, zelf afkomstig uit Roemenië, zetten we daarnaast BIM-specialisten uit verschillende landen aan het werk. BIM (Building Information Modelling) is een eerder nieuwe discipline, zeker binnen infrastructuur. Tot voor kort bestond er zelfs geen BIM-opleiding in ons land. Samen met vele andere projecten en bureaus vissen we in dezelfde kleine vijver specialisten. Dat maakt dat er in België, en ook in Nederland, onvoldoende ervaren modeleurs te vinden zijn op de arbeidsmarkt. Daarom werkt er vanuit Roemenië ondertussen al enkele jaren een team specialisten in 3D-werk op het Oosterweelproject en doen we beroep op expterten uit onder andere Portugal. 

Lucian Ungureanu, Innovatie Manager bij Splendid in Roemenië, werkt als BIM expert mee aan de Oosterweelverbinding. “Het is zeer interessant om mee te kunnen werken aan het invoeren en toepassen van BIM binnen een project van deze schaal. Ik vind het indrukwekkend hoe goed men er in slaagt om de benodigde middelen, zowel menselijk als technologisch, te mobiliseren.” Of het goed lukt om vanop afstand mee te werken? “Ik denk dat technologie tegenwoordig de samenwerking op lange afstand bij dergelijke projecten mogelijk maakt en ondersteunt. Het vervangt natuurlijk niet de interactie tussen mens en mens. Dat is een van de redenen waarom ik om de paar weken eens naar België reis.”  

Ricardo Sousa, projectleider bij Sweco, woont in Portugal en werkt al vier jaar mee aan het Oosterweelproject: “Vandaag help ik het OTL-team van Lantis. OTL staat voor Object Type Library, een informatiemodel van groot belang voor BIM. Ik heb al verschillende rollen opgenomen binnen Lantis, het is dan ook een gigantisch project met veel mogelijkheden. Er worden veel nieuwe of niet vaak toegepaste technieken geïmplenteerd, dat vind ik fantastisch. Het werk kan ik perfect uitvoeren vanop afstand maar ik kom ook wel af en toe naar België.  

Niet alleen BIM-specialisten zijn moeilijk te vinden in de lage landen, ook tekenaars. Aan tekenaars worden hoge technische eisen gesteld en er studeren elk jaar weinig technische graduaten af. Zo zijn ook technisch tekenaars een zeldzame soort geworden in België. Binnen het Oosterweelproject krijgen we vaak te maken met last minute vragen naar ondersteunend tekenwerk, bijvoorbeeld bij het indienen van vergunningen. Op die momenten kunnen we rekenen op een ploeg uit Indië. Zij zijn gespecialiseerd in het verwerken van een 3D-model in 2D-tekeningen waar onze ontwerpers vervolgens hun ding mee kunnen doen.  

De komende jaren wordt de uitdaging nog stevig. Dat we daarvoor kunnen rekenen op een zeer brede expertise en de strafste koppen uit onze bouwwereld, vormt daarop het beste antwoord. Wil je zelf meewerken aan de mooiste en meest uitdagende werf van deze eeuw? Laat ons iets weten.