[t001_01_main.tpl.php]

Vaartkaai in Antwerpen 2,5 weken plaatselijk afgesloten vanaf 14 oktober

07/10/2019

Van 14 tot en met 31 oktober wordt een deel van de Vaartkaai en de Straatsburgdok-Noordkaai, ter hoogte van de spoorlijnen over het Albertkanaal, tijdelijk afgesloten voor wegverkeer. Fietsers kunnen dankzij een containertunnel gebruik blijven maken van het Jaagpad. De afsluiting is nodig om de overtollige gronden van de werf over te kunnen laden op een schip en vervolgens af te voeren.
 

Omleiding voor wegverkeer via Groenendaallaan - Fietsverkeer blijft mogelijk

Het wegverkeer wordt omgeleid via de Groenendaallaan en tijdelijke omleidingsweg op de vroegere Ing. Menneslaan in Merksem. Het Jaagpad langs het kanaal krijgt ter hoogte van de werfzone een containertunnel, zo kunnen fietsers het Jaagpad blijven gebruiken tijdens de werken.

Waarom is de afsluiting nodig?

Het voorbije jaar zijn er onder de treinsporen 6 spoorbruggen gebouwd. Deze bruggen vormen een voorbereiding voor de bouw van de Kanaaltunnels van de Oosterweelverbinding. Tijdens de Oosterweelwerken zal de spoorwegberm onder de nieuwe spoorbruggen uitgehold worden om er de Kanaaltunnels onder te bouwen. Dankzij de spoorbruggen kunnen deze werken uitgevoerd worden, zonder het treinverkeer te verstoren.

Om de spoorbruggen op de juiste hoogte te kunnen bouwen, werd aan het begin van de werken grond aangevoerd om verhoogde werkplatforms te bouwen. Nu 4 van de 6 bruggen klaar zijn, kunnen enkele werkplatforms weer afgebroken worden. Daarom wordt tussen 14 en 31 oktober deze grond weer per schip afgevoerd. De Vaartkaai wordt in deze periode afgesloten voor wegverkeer. 
In januari 2020 volgt een laatste afsluiting van de Vaartkaai om ook het allerlaatste platform te verwijderen.

[/t001_01_main.tpl.php]