[t001_01_main.tpl.php]

Start tweede baggercampagne Lobroekdok

08/08/2017

Op maandag 7 augustus 2017 is de tweede baggercampagne in het Lobroekdok gestart. De baggerwerken zijn nodig om het sterk vervuilde dok te saneren ter voorbereiding van de Oosterweelverbinding. 

Voorbereidende werken Oosterweelverbinding

De sanering van het dok maakt deel uit van de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding. De Antwerpse Ring zal ter hoogte van het dok verdiept worden aangelegd in een sleuf. Door de sanering nu al door te voeren, kunnen de hoofdwerken vlotter verlopen.

Tweede baggercampagne

Er zijn verschillende baggercampagnes nodig die telkens twee weken duren. De eerste baggercampagne startte op 2 mei 2017. Toen werd al heel wat verontreinigd slib afgevoerd naar Amoras in de Antwerpse haven. Daarnaast werden ook oude scheepswrakken verwijderd en naar een sloopwerf in Hoboken gebracht.

Tijdens de tweede baggercampagne zal de aannemer opnieuw slib verwijderen. Bovendien liggen er nog vier boten in het dok, waarvan er één gezonken is. De boten zullen, samen met de drijvende steigers, verdwijnen na deze baggercampagne.

Het slib wordt bij de sanering afgegraven tot op de kleilaag om de verspreiding van vuil te vermijden. Om ervoor te zorgen dat het vuil zich tijdens het baggeren niet verplaatst naar het Albertkanaal, werd opnieuw een luchtbellengordijn geplaatst in de doorgang van het dok.

Hinder voor de omgeving

Er zal geen hinder zijn voor de omgeving. De schepen en steigers alsook het verontreinigd slib worden afgevoerd via het water. 

[/t001_01_main.tpl.php]