[t001_01_main.tpl.php]

Oplossing voor Sint-Jozef op Rozemaai in Ekeren

26/06/2018

De Vlaamse regering heeft gisteren een principieel akkoord bereikt om Sint Jozef een nieuwe thuis te geven. De school verhuist tegen de zomer van 2021 naar een nieuwbouwcomplex op de Rozemaai in Ekeren. 

De school- en zorginstelling ligt vandaag geprangd in Antwerpen-Noord tussen grote verkeersaders waaronder de Ring, de spoorlijn en het Albertkanaal. Door de werf van de Oosterweelverbinding zou de schoolomgeving extra onder druk komen. De school verhuist tegen de zomer van 2021 naar een nieuwbouwcomplex op de Rozemaai in Ekeren. Sint Jozef, stad Antwerpen, BAM en Vlaamse overheid maker hiervoor samen 32 miljoen euro vrij.


De leefbaarheid van het dienstverleningscentrum Sint Jozef in de Galjoenstraat in Antwerpen-Noord staat vandaag al sterk onder druk. De site zit geprangd tussen belangrijke verkeersaders zoals de R1, de spoorlijn Antwerpen-Nederland, het Albertkanaal, de Noorderlaan en Groenendaallaan. Tegelijk bevindt Sint Jozef zich te midden van een industriële omgeving en wordt ze geconfronteerd met intensief busverkeer van de stelplaats van De Lijn en De Polder. Doordat tijdens de Oosterweelwerken de R1 hier verdiept wordt aangelegd in tunnels zou de leefbaarheid van de site hier extra onder druk komen staan door de nabijheid van de Oosterweelwerf.


Huidige ligging DVC Sint Jozef

Daarom heeft de Vlaamse regering samen met Sint Jozef, de stad Antwerpen en de Beheersmaatschappij Antwerpen beslist dat een volledige verhuis van het dienstverleningscentrum de beste oplossing is om de leefbaarheid en het welzijn van haar leerlingen, bewoners en haar medewerkers te kunnen garanderen in de toekomst.

Sint Jozef verhuist naar stadsgronden op de Rozemaai in Ekeren, tussen de A12 en de Ekerse Steenweg. Er wordt geopteerd voor een nieuwbouw met een inbreng van de instelling zelf, de stad Antwerpen, de nv BAM en de Vlaamse overheid. De totale kost wordt geraamd op 32 miljoen euro.

Volgens de huidige planning zou de verhuis tegen de zomer van 2021 rond moeten zijn.

Dienstverleningscentrum Sint Jozef

Dienstverleningscentrum (DVC) Sint Jozef is een gecombineerde zorg- en onderwijscampus voor mensen met een ernstige motorische beperking, verstandelijke beperking en/of zware medische problematiek. Het centrum omvat een school voor lager- en secundair buitengewoon onderwijs met 300 leerlingen en een internaat. Er is ook een multifunctionele zorginstelling met dagopvang, begeleiding en therapie. Het centrum telt een 500-tal medewerkers.

[/t001_01_main.tpl.php]