[t001_01_main.tpl.php]

Margriet ziet het licht

29/08/2016

Na bijna 50 dagen in de ondergrond heeft Margriet opnieuw het licht gezien aan de Vaartkaai in Merksem. Margriet is de boorkop die een tunnel van 250 meter lang heeft gemaakt onder de Ring en het Albertkanaal. Margriet startte op 11 juli haar werk in de bocht van de Slachthuislaan met de IJzerlaanbrug. Afgelopen vrijdag bereikte ze netjes volgens planning de overkant in Merksem. De tunnel bevindt zich op een diepte van 28 meter en zal worden ingericht als leidingenkoker.

6 meter per 24 uur

6 meter per 24 uur. Aan dat gemiddelde tempo heeft boorkop Margriet de afgelopen zomervakantie een tunnel gegraven van de persput in de bocht van de Slachthuislaan naar de ontvangstput aan de Vaartkaai in Merksem. Dwars onder het viaduct van Merksem en het Albertkanaal dus. Het resultaat is een tunnel van 250 meter lang met een buitendiameter van 4.10 meter.

Margriet heeft haar opdracht perfect binnen de gestelde deadline uitgevoerd. Exact 47 dagen nadat ze aan haar ondergrondse tocht begon, bereikte Margriet afgelopen vrijdag haar eindbestemming in Merksem. Foto's van Margriet haar avontuur vind je via de rubriek 'werf in beeld'

Lees meer over de aankomst van Margriet >

Margriet bereikt de ontvangstput aan de Vaartkaai in Merksem.

Margriet wordt uit de ontvangstput gehesen.

Margriet werd uit de ontvangstput gehesen en wordt schoongemaakt.

Leidingenkoker

De volgende weken wordt de tunnel verder afgewerkt. Daarbij zullen onder meer de verschillende tunnelbuizen aan elkaar worden gelast om hem volledig waterdicht te maken. Vanaf oktober wordt de tunnel dan verder ingericht als leidingkoker. Daarna kunnen de nutsmaatschappijen starten met de aanleg van hun leidingen doorheen de tunnel. In deze koker komen o.a. twee grote waterleidingen en een Elia-kabel die vandaag nog door de IJzerlaanbrug loopt.

Lees hoe de leidingenkoker onder het Albertkanaal wordt aangelegd (in PDF) >

Afbraak IJzerlaanbrug

Van zodra deze Elia-kabel is verlegd en aangesloten kan de IJzerlaanbrug definitief worden afgebroken. Zij wordt vervangen door een fiets- en wandelbrug die vanaf het voorjaar van 2017 in gebruik wordt genomen. Door de afbraak van de IJzerlaanbrug kan de IJzerlaan naadloos worden aangesloten op de Slachthuislaan zodat het verkeer in de toekomst in één vlotte beweging de volledige Singel kan volgen van noord tot zuid. Tegelijk zorgt deze leidingkoker op 28 meter diepte er voor dat alle nutsleidingen veilig uit de weg liggen om de Antwerpse Ring bij de aanleg van de Oosterweelverbinding in de diepte aan te leggen en het Viaduct van Merksem af te breken.

[/t001_01_main.tpl.php]