[t001_01_main.tpl.php]

Wat je nog niet wist over het nieuwe pompgebouw aan het Groot Schijn ...

18/05/2018

Hoe werkt een pompgebouw? En hoeveel water kan een pompgebouw eigenlijk verzetten per seconde? Lees vooral verder als je de antwoorden wil kennen.

Hoe werkt het pompgebouw?

Het nieuwe pompgebouw brengt het water uit het Groot Schijn naar een grotere hoogte. Hiervoor beschikt het gebouw over verschillende vijzels. Door hun ronddraaiende bewegingen en hun schuine stand transporteren deze spiraalvormige schroeven het water naar boven.

Simulatie Pompgebouw Groot Schijn

Hoeveel water kan het pompgebouw zo verzetten?

Er zit heel wat kracht achter het pompgebouw. Deze kracht wordt ontwikkeld door zogenaamde vijzels. In dit gebouw zijn er twee types aanwezig:

  • Bij normaal weer zorgen 2 buisvijzels er voor dat het water van het Schijn op peil blijft. Zij kunnen elk 1000 liter water per seconde verpompen.
  • Bij hevige regenval nemen 4 stormweervijzels het werk over. Zij samen maar liefst 3500 liter water per seconde verpompen. Ter illustratie: dat is voldoende vermogen om een Olympisch zwembad zoals het Wezenbergzwembad in Antwerpen in 1 minuut en 16 seconden tot 3 meter diep te vullen.

Dit is één van de stormweervijzels.

Uitzicht en bekleding

Het pompgebouw heeft een 'roestig' uitzicht. Dit komt door de buitenlaag die uit Cortenstaal bestaat. De 4 stormweervijzels kregen een akoestische bekleding om het geluid van het bewegende water te dempen.

Verder is het pompgebouw uitgerust met een automatisch harkrooster. 

Het automatisch harkrooster zit aan de voorkant van het pompgebouw. Het rooster voorkomt dat afval zoals takken of zwerfvuil in de vijzels terecht kan komen. 

Om het rooster vrij te houden, is het uitgerust met een robot.

Hier ze je de robot in actie.

Deze robot werkt volledig automatisch. Het bijeengeharkte vuil wordt in twee containers gestort. Als deze bijna vol zijn, verstuurt de robot een melding. De volle containers worden opgehaald en vervangen door lege. In slechts anderhalf uur tijd heeft de robot zo het volledige rooster proper gemaakt.

Verder stroomafwaarts, waar het Schijn onder de Schijnpoortweg duikt, bevindt zich opnieuw een grofrooster. Het water uit de open bedding stroomt hier door kokers naar het Lobroekdok. Het rooster moet voorkomen dat afval mee de kokers ingaat.

Pompgebouw Groot Schijn in beeld

Deurne TV was aanwezig bij het werfbezoek aan het pompstation Groot Schijn tijdens het Pinksterweekend en maakte volgend filmpje:Waarom komt er een nieuwe bedding en pompgebouw voor het Groot Schijn?

Vandaag loopt het Schijn in Deurne door het Rivierenhof en volgt dan de Ring naar het noorden. Aan het Sportpaleis duikt de rivier onder de Ring en wordt het water overgepompt in het Lobroekdok. Van daaruit stroomt het water, via de doorsteek met het Albertkanaal, verder naar het kanaal en uiteindelijk de Schelde.

Eens het Viaduct van Merksem is afgebroken en de Ring hier verdiept in een sleuf en tunnels ligt, kan het Schijn niet langer de Ring kruisen via deze doorsteek. Daarom verleggen we de loop van de rivier en sluiten we haar evenwijdig met de Ring aan op het Albertkanaal.

Het Groot Schijn verschuift mee met het Ringfietspad richting de Ten Eekhovelei. De rivier komt in een nieuwe, ecologische bedding te liggen. 

Herinrichting van de omgeving

Aan het einde van de werken richten we de zone tussen de Ten Eekhovelei en de nieuwe bedding van het Groot Schijn definitief in als parkzone. We planten een groene rand aan langs het woongebied en richten de inkomzones opnieuw in. Het gebied tussen de nieuwe bedding van het Groot Schijn en de Ring zaaien we bij het einde van deze voorbereidende werken groen in. Bij de aanleg van de Oosterweelverbinding wordt dit immers opnieuw werfzone. Dat geldt ook voor de omgeving van de leidingentunnels.

Na de zomer, wanneer de Vlaamse regering een eerste selectie heeft gemaakt met betrekking tot de overkappingsprojecten, zal duidelijk worden hoe deze omgeving er in de toekomst zal uitzien.

Lees meer over de herinrichting van de omgeving > 

Zicht op het nieuwe aansluitingspunt aan de Noordersingel (simulatiebeeld door RoTS)

[/t001_01_main.tpl.php]