[t001_01_main.tpl.php]

Hoe staat het met de werken van … het Groot Schijn

18/10/2018

Wie in Deurne het Ringfietspad wel eens neemt, heeft het gemerkt: de groene strook tussen de Bisschoppenhoflaan en de Turnhoutsebaan onderging een metamorfose. De werken in deze zone gaan de laatste fase in. Tijd voor een update.

Deze grote voorbereidende werken maken de aanleg mogelijk van de nieuwe sleuf waarin de R1 zal liggen. Tot voor kort lagen ter hoogte van het Sportpaleis twee grote obstakels in de grond die dit verhinderden; de rivier Groot Schijn, en een bundel kabels en leidingen. Die even verleggen is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

 

Het werden grote werken die bijna drie jaar duurden. Op het eerste zicht leveren ze vooral een fonkelnieuw breed fietspad op, een aangename wandelstrook, een nieuwe bedding van de rivier Groot Schijn en binnenkort een nieuwe hondenweide. Maar 85% van de activiteiten situeerde zich … onder de grond. Daar zie je dus niets van. De werken zijn bijna afgerond.

In de tweede helft van november zal je over het vernieuwde Ringfietspad kunnen bollen

Wat is er gebeurd;

  • De loop van het Groot Schijn werd verlegd. Het zichtbare stuk naast het Ringfietspad kreeg een nieuwe bedding. Maar vanaf de Bisschoppenhoflaan veranderde er nog meer. Voortaan mondt de rivier niet meer uit in het Lobroekdok, maar wel in het Albertkanaal.
  • Om dit mogelijk te maken werd een nieuw pompstation gebouwd. Kleine (en bij hevige regenval ook grote) vijzels zorgen ervoor dat het water de hoogte in gaat, om op het juiste niveau ondergronds vlak naast het Sportpaleis de laatste meters af te leggen.
  • Aan beide zijden van de ring werden grote putten van 26 meter diep gegraven. Deze geven toegang tot twee leidingkokers van 220 meter lang en meer dan vier meter diameter die onder de ring lopen. Deze doorgang biedt voldoende plaats voor diverse leidingen en kabels.
  • Het Ringfietspad werd verlegd en verbreed. Het oude fietspad was al drie meter breed, bij het nieuwe is daar nog een extra meter bijgekomen. Het fietspad kreeg ook nieuwe verlichting.

Wat moet er nog gebeuren;

  • Momenteel is de aannemer bezig met de aanleg van de wandelstrook naast het Ringfietspad.
  • De aannemer zal de huidige werfzone nog aanplanten. Hiervoor moet het weer wel meezitten. Als de grond te nat is door overvloedige regen, of het vriest een lange periode, verschuift de timing tot het weer opnieuw gunstig is.
  • De bermen van het Groot Schijn krijgen nog aanplanting.
  • De ruimte aan de overzijde van de volkstuintjes wordt ook nog ingericht als parkje. Er komt een nieuw hondenweide; een graszone met een stuk bomen en struiken. Geen nood voor dierenvrienden, want tijdens de aanleg blijft de oude hondenweide te allen tijde toegankelijk.

Zodra het volledige Ringfietspad en de wandelstrook klaar is, zal je het vernieuwde Ringfietspad kunnen gebruiken. Als alles goed gaat, is dit in de tweede helft van november. Afhankelijk van het weer zullen alle werken midden december afgerond zijn.

De laatste fase van de werken is de aanplanting. Daarvoor moet het weer meezitten.

[/t001_01_main.tpl.php]