[t001_01_main.tpl.php]

Groot Schijn mondt rechtstreeks uit in het Albertkanaal

02/07/2018

Sinds maandag 2 juni mondt het Groot Schijn via haar nieuwe bedding rechtstreeks uit in het Albertkanaal. Ondergrondse kokers brengen de rivier onder de Schijnpoortweg, langs het Sportpaleis naar het Albertkanaal. De aanpassing was nodig om bij de Oosterweelwerken de Antwerpse ring te kunnen verdiepen.

Tot voor kort dook het Groot Schijn aan het Sportpaleis onder de Ring in ondergrondse kokers en werd het water dan overgepompt naar het Lobroekdok. Vanuit het dok stroomde het water, via een doorsteek, naar het Albertkanaal.

Bij de Oosterweelwerken wordt de Ring hier verdiept aangelegd in tunnels en in een sleuf. Hierdoor verdwijnt de doorsteek tussen de Lobroekdok en het Albertkanaal. Daarom werd de loop van de rivier nu al verlegd en evenwijdig met de Ring aangesloten op het Albertkanaal.

Lees meer over de aanleg van de Kanaaltunnels >

De nieuwe bedding van het Groot Schijn is een feit ...

Sinds 2 juni is de nieuwe bedding klaar en stroomt het Groot Schijn rechtstreeks naar het Albertkanaal.


(In het bovenstaandje filmpje zie je het water in de nieuwe bedding stromen vanaf 1min53sec)

Een deel van de oude Schijnkokers werd daarbij hergebruikt. Voorlopig kruist de rivier nog steeds de Ring. Bij de start van de Oosterweelwerken, wordt het laatste stuk, dwars onder de Schijnpoortweg aangelegd en loopt de volledige rivier evenwijdig met de Ring. Daarna kan de Ring er verdiept worden.

[/t001_01_main.tpl.php]