[t001_01_main.tpl.php]

Tweede deel archeologisch onderzoek gaat van start

03/08/2015

In het gebied tussen de Ring en de Ten Eekhovelei gaat de tweede fase van het archeologisch bodemonderzoek van start. Dit bodemonderzoek brengt de archeologische waarde van de Schijnvallei in kaart.

Het bouwverlof is voorbij en dat betekent dat de archeologen hun bodemonderzoek in de buurt van het Schijntje hervatten.

Deze week wordt gegraven in de omgeving van de vroegere buurtsportballon. Volgende week worden de hondenweide en de overige speeltoestellen - waaronder de betonnen buizen, de arduinen stenen en de molen - verplaatst. Daarna wordt het terrein volledig afgesloten met hekken, zodat deel twee van het archeologisch onderzoek kan beginnen. Het onderzoek loopt tot eind oktober van dit jaar. 

Planning van het archeologisch onderzoek

Waarom een archeologisch onderzoek?

Aan de hand van het bodemonderzoek willen de archeologen de archeologische waarde van de Schijnvallei in kaart brengen. Dit gebeurt ter voorbereiding van de herinrichting van de omgeving van ’t Schijntje, dat later dit jaar van start gaat.

Ontdek welke werken zullen worden uitgevoerd in de omgeving van Schijnpoort >

Op zoek naar het Papenhof

In het parkgebied bevonden zich vroeger de 19de eeuwse Brialmontomwalling en de historische site Papenhof (11de eeuw).Het Papenhof was vroeger in bezit van de Sint-Michielsabdij, maar raakte na de Franse revolutie in verval. De laatste restanten verdwenen in het midden van de 20e eeuw. Ter hoogte van de huidige speelzone en hondenweide verwachten de archeologen resten van het Papenhof te vinden.

Het Papenhof rond 1926. (Bron: FelixArchief, Stadsarchief Antwerpen FOTO # 63409)

Lees meer over het archeologisch onderzoek >

[/t001_01_main.tpl.php]