[t001_01_main.tpl.php]

Een nieuwe leidingenkoker onder de Ring aan Schijnpoort

26/04/2017

Op 26 april 2017 startte de boorkop Madelief met het boren van de leidingenkoker onder de Ring. De boorkop werd eerst neergelaten in de persput tussen de afrit van de Ring en het Ringfietspad. Vervolgens groef Madelief zich een weg naar de put aan de andere zijde van Ring, tussen de oprit van de Ring en de Noordersingel. Na een maand werk kon Madelief weer weer bovengehaald worden.

DUBBELE LEIDINGENKOKER VAN 220 METER

De werken begonnen met het graven van twee putten van meer dan 26 meter diep, aan weerszijden van de Ring.

  • De persput, waar de boorkop vertrok, ligt in Deurne, tussen de afrit aan de Bisschoppenhoflaan en het Ringfietspad.
  • Een ontvangstput, waar de boorkop aankwam, ligt bij het waterzuiveringsstation, tussen de oprit van de Ring, de Noordersingel en Schijnpoortweg.

Op 26 april begon boorkop Madelief aan het graven van de tunnel tussen deze twee putten. Gedurende een maand werd op meer dan 30 meter diepte, een tunnel van 220 meter lengte en 4,10 meter buitendiameter geboord. Per 24 uur werd ongeveer 6 meter tunnel uitgegraven.


Madelief wordt in de bouwput afgedaald en gemonteerd.

Kort nadat Madelief bovengehaald werd, moest ze opnieuw aan de slag. De leidingkoker aan Schijnpoort is immers een dubbele leidingkoker. Madelief boorde nog een tweede tunnel tussen de putten.

WAAROM WERDEN DEZE WERKEN UITGEVOERD?

De dubbele leidingkoker zorgt er voor dat alle nutsleidingen veilig uit de weg liggen om de Antwerpse Ring bij de aanleg van de Oosterweelverbinding in de diepte aan te leggen en het Viaduct van Merksem af te breken.

100 TON

De boorkop Madelief heeft een gewicht van ongeveer 100 ton. Ze meet meer dan 6 meter en heeft een diameter van 4,10 meter. De afzonderlijke tunnelelementen die achter de boorkop worden doorgeperst, wegen elk 30 ton en zijn 3 meter lang. Gezien hun afmetingen en gewicht zullen zij ’s nachts via uitzonderlijk vervoer naar de werf worden aangevoerd.

[/t001_01_main.tpl.php]