[t001_01_main.tpl.php]

Vier parkeergebouwen zorgen voor 4450 parkeerplaatsen aan de rand van de stad

04/05/2016

Om de stad vlot bereikbaar te houden tijdens de werken die de komende jaren in Antwerpen zullen uitgevoerd worden, wordt de capaciteit van de bestaande park-and-rides (P&R) rond de stad sterk uitgebreid. Zo komen er op korte termijn vier parkeergebouwen in Merksem, Wommelgem, Linkeroever en Luchtbal. De aantrekkelijke en comfortabele gebouwen moeten pendelaars verleiden om hun wagen achter te laten aan de rand van de stad en daar over te stappen op het openbaar vervoer.

4 450 extra parkeerplaatsen met aansluiting op openbaar vervoer

Om Antwerpen de komende jaren vlot bereikbaar te houden, is de bouw van nieuwe parkeergebouwen een prioriteit. Op korte termijn komen er vier parkeergebouwen. Op de bestaande P+R-sites van Merksem Keizershoek, Wommelgem Rond Punt en langs de nieuwe parallelweg op Linkeroever worden parkeergebouwen gebouwd. Ook de toekomstige P&R-site van Luchtbal Havana krijgt een parkeergebouw. In totaal komen er 4 450 extra parkeerplaatsen bij, waarvan 3700 plaatsen voor P&R-gebruik.

Vereenvoudigde weergave van de ligging van de 4 nieuwe Park&Rides

Alle locaties werden geselecteerd omwille van hun vlotte bereikbaarheid en hun ligging aan een eindhalte van snelle tramverbindingen. Dankzij de uitbreiding van de parkeercapaciteit in combinatie met een versterking van het openbaar vervoer-aanbod, zal de verkeersdruk in de ruime omgeving verlagen.

Herkenbaar en comfortabel

Voor alle parkeergebouwen rond de stad werd een algemeen concept uitgewerkt door ontwerpbureau HUB. Het uitgangspunt was simpel: hoe bouwen we aantrekkelijke, comfortabele en gebruiksvriendelijke parkeergebouwen die de pendelaars kunnen verleiden hun wagen achter te laten aan de rand van de stad en daar over te stappen op het openbaar vervoer? 

Impressie van de buitengevel van het nieuwe park&ride-gebouw Linkeroever (simulatiebeeld door ATLAS/HUB)

Timing

Rond de zomer van 2016 worden de stedenbouwkundige vergunningen aangevraagd voor drie gebouwen. Het vierde gebouw op Linkeroever zit vervat in de bouwaanvraag van de Infrastructuurwerken op Linkeroever. Verwacht wordt dat de bouw begin 2018 van start kan gaan. Afhankelijk van de grootte van het gebouw duren de werken één tot anderhalf jaar.

Partners

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de stad Antwerpen, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Lijn werken samen aan de realisatie van de parkeergebouwen. BAM zal daarbij optreden als bouwheer en exploitant.

Gratis parkeren?

Het gebruik van de parkeergebouwen zal niet gratis zijn. Een beperkte parkeervergoeding is nodig om de uitbating en het onderhoud van de gebouwen te dragen. BAM onderzoekt momenteel met de andere partners welke vergoeding zal gevraagd worden en wat bijvoorbeeld de mogelijkheden zijn om combitickets aan te bieden voor zowel tram als parking.

Impressie van de binnenkant van het nieuwe Park&Ride-gebouw Linkeroever (simulatiebeeld door ATLAS/HUB)

Slim naar Antwerpen

Naast de uitbreiding van het aantal park&rides, nemen de betrokken partners ook andere initiatieven om Antwerpen maximaal bereikbaar te houden tijdens de verschillende werken. Zo wordt onder meer onderzocht hoe het aanbod van het openbaar vervoer kan worden versterkt en hoe het bestaande fietsnetwerk kan worden verbeterd. Alle communicatie rond de bereikbaarheid van de stad, de haven en de brede rand rond Antwerpen wordt gebundeld onder de noemer 'Slim naar Antwerpen'.

Lees meer over Slim naar Antwerpen >

[/t001_01_main.tpl.php]