[t001_01_main.tpl.php]

Voor bedrijven

In en rond Antwerpen starten verschillende werken om de mobiliteit van de stad, de regio en de haven te verbeteren. De overheidspartners zullen er alles aan doen om de hinder tijdens de werken zoveel mogelijk te beperken, maar werken uitvoeren zonder hinder is helaas niet mogelijk. Daarom biedt de overheid ondersteuning aan bedrijven.

Bereikbaarheidsinformatie

Wanneer er werken zijn in de buurt van je bedrijf, moeten werknemers, klanten of leveranciers soms een alternatieve route volgen om op het bedrijf te geraken. Wil je weten waar en wanneer er werken zijn in de Antwerpse regio, dan kan je terecht op de website van 'Slim naar Antwerpen' (voorheen Antwerpen Bereikbaar).

Ga naar Slim naar Antwerpen >

Heb je vragen over de bereikbaarheid van je bedrijf tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding, dan kan je contact opnemen met BAM nv via info@bamnv.be voor een afspraak met de werfcommunicator.

Een hinderattest aanvragen

Het is voor niemand fijn wanneer de straat wordt opgebroken. En al helemaal niet voor handelaars en bedrijven. Klanten en leveranciers geraken moeilijk ter plaatse. De inkomsten dalen en de kosten blijven echter even hoog. Ondervindt je bedrijf hinder van openbare werken? Dan kan je een hinderattest aanvragen bij je stad of gemeente. Met dit attest kan je een beroep doen op heel wat steunmaatregelen.

Ga naar de ondernemerswebsite van de stad Antwerpen >
Ga naar de website van de gemeente Zwijndrecht >

Bedrijfsvervoerplannen

De federale overheid verplicht ondernemingen met meer dan 100 werknemers om gegevens over het woon-werkverkeer te verzamelen. Deze gegevens kunnen als basis dienen voor een bedrijfsvervoerplan. Zo’n plan moedigt een rationeel gebruik van de auto aan en promoot duurzame vervoermiddelen. Het Mobiliteitspunt van de provincie Antwerpen helpt bedrijven, bedrijvenzones en instellingen een duurzaam woon-werkverkeer te organiseren.

Aandacht gaat bij het bedrijfsvervoerplan onder meer uit naar carpooling, openbaar vervoer en fietsverkeer. Ze helpen om het aantal autokilometers sterk terug te dringen. Zo werken we samen aan een betere mobiliteit in de Antwerpse regio.

Voordelen voor je onderneming:

  • Een betere bereikbaarheid voor de medewerkers (zeker voor zij die niet altijd beschikken over een auto) en daardoor een hoger recruteringspotentieel voor de onderneming.
  • Verminderde parkeerkosten voor het bedrijf. 
  • Stiptere en meer relaxte werknemers omdat ze niet langer in de file staan.
  • Een betere relatie met buurtbewoners door het verlagen van de parkeerdruk en het lawaai.
  • Minder vervoerskosten voor de werkgever (bijvoorbeeld door het verhogen van het gebruik van bedrijfsbussen).
  • Een meer milieuvriendelijk imago voor het bedrijf.
  • Minder ongevallen in het woon-werkverkeer.

Voor meer informatie kan je terecht bij:

Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen
Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Tel. 03 240 51 30 - 03 240 65 49
mobiliteitspunt@admin.provant.be

Advies voor woon-werkverkeer van je medewerkers

De stad Antwerpen neemt samen met een onderneming het woon-werkverkeer onder de loep. Ze formuleert vervolgens een advies op maat van het bedrijf. Op deze manier kan elk bedrijf in Antwerpen zijn werknemers de weg wijzen naar een vlottere manier van verplaatsen.

De mobiliteitsgids informeert het bedrijf over bereikbaarheid, mogelijkheden rond een locatie, fiets- en andere vergoedingen en faciliteiten zoals stallingen, lockers, douches en accessoires voor fietsen. Verder stimuleren ook getuigenissen van collega’s of bezoekers tot een (nog) slimmer en actiever pendelgedrag.

Wil je meer weten? Stuur een mail naar: wijsopweg@stad.antwerpen.be

Gratis mobiliteitsanalyse voor bedrijven

Ook de provincie Antwerpen biedt een advies op maat van je onderneming aan. Zit je als bedrijf met de volgende vragen:

  • Heb je onvoldoende parkeerplaatsen voor alle werknemers?
  • Zoek je naar een manier om de CO2-uitstoot van je bedrijf drastisch te verminderen?
  • Wil je de bereikbaarheid van je bedrijf verbeteren?

Dan is de gratis mobiscan een uitstekend instrument om het mobiliteitsbeleid van je bedrijf te verbeteren.

Voor meer info kan je terecht bij:

Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen
Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen
tel. 03 240 51 30 of 03 240 65 49
mobiliteitstpunt@admin.provant.be

Pendelfonds

Wie een project met concrete maatregelen wil organiseren voor een vlot en duurzaam woon-werkverkeer, kan terecht bij het Pendelfonds. Het fonds subsidieert bedrijven of bedrijvengroepen of andere private instellingen, maar ook lokale of provinciale overheden of andere publieke instellingen die samenwerken met een private partner.

Ga naar het Pendelfonds >

Bekijk ook de maatregelen voor weggebruikers en voor omwonenden.

[/t001_01_main.tpl.php]