Leefbaarheidsproject: Voltooien fietsnetwerk

Uitbreiden van het bestaande en vergunde fietsnetwerk

Op 25 juni 2018 koos de Vlaamse regering de eerste 18 overkappings- en leefbaarheidsprojecten voor de Antwerpse ringzone. Het project 'Voltooien fietsnetwerk' van Team West werd geselecteerd. Het afgelopen jaar werkten alle betrokken partijen intens samen om deze projecten verder vorm te geven. Lantis, het ontwerpteam Team West, intendant Alexander D’Hooghe, overheden, natuurorganisaties, burgerbewegingen, e.a. zaten hiervoor geregeld samen rond de tafel. Het bestaande en reeds vergunde fietsnetwerk op Linkeroever en in Zwijndrecht wordt uitgebreid met verschillende nieuwe en verbeterde fietsverbindingen.

In de eerste fase wordt prioriteit gegeven aan de verbinding tussen het fietspad aan de Scheldetunnel tot aan de fietsbrug over de Schelde, inclusief het korte stuk overkapping over de E17. Dit sluit aan op de toekomstige Scheldebrug.

Alle fietssnelwegen die we in het projectgebied aanleggen, zullen 6 meter breed zijn.

 

Leefbaarheidsproject voltooien fietsnetwerk
Deze kaart bevat enkel de maatregelen uit het leefbaarheidsproject. Klik op de kaart om deze te vergroten.

  • 1-5: Parallel met de R1 leggen we een fietssnelweg (FR10) aan. Via een extra fietsbrug met groenverbinding (4) over de R1 trekken we het Ringfietspad zo door van de fietskoker van de toekomstige Scheldetunnel tot aan de toekomstige Scheldebrug;
  • 6: Ten zuiden van het knooppunt Sint-Anna komt een nieuwe fietsbrug over de R1. Deze wordt losgetrokken van het vergunde ecoduct en verbindt de fietssnelwegen aan beide zijden van de R1;
  • 7: de vergunde eco-/fietsbrug wordt een 100% ecopassage tussen Het Rot en Het Vlietbos;
  • 8-10: Er worden nog enkele missing links weggewerkt, zodat ook lokale fietsers zich veilig en comfortabel in de regio kunnen verplaatsen. Inclusief een fietsbrug over de E17, tussen Burcht en Zwijndrecht;
  • 11-12: Verbreding bestaande fietssnelwegen F4 en F41;
  • 14: Tussen de Charles de Costerlaan en de Blancefloerlaan leggen we – door Het Rot – een recreatieve fietsverbinding aan. Zo kunnen fietsers genieten van het natuurgebied via een halfverhard fietspad.

In het kader van dit leefbaarheidsproject worden op Middenvijver ook twee zwemvijvers voor honden (nummer 13 op de kaart) voorzien. Hierdoor wordt de overlast op de natuurvijvers van Het Rot verminderd en de broedvogels minder gestoord.

Leefbaarheidsproject Stille Bermen

Op 25 juni koos de Vlaamse regering de eerste 18 overkappings- en leefbaarheidsprojecten voor de Antwerpse ringzone. De geluidsprojecten Stille Bermen Zwijndrecht-Burcht en Stille Bermen Linkeroever van Team West, werden geselecteerd en toegevoegd aan de opdracht van Lantis in dit gebied.

Lees hier meer

Bekijk de verandering!

Benieuwd hoe we de Oosterweelverbinding inpassen in het landschap? Vergelijk de huidige en toekomstige situatie - inclusief de leefbaarheidsprojecten - via deze interactieve kaart.

Bekijk de kaart