[t001_01_main.tpl.php]

Sorry, je moet je browser updaten.

Je gebruikt een verouderde versie van je browser. Update je even? Dan kan je onze site vlot bezoeken.

www.browsehappy.com

Knooppunt Sint-Anna Linkeroever

Het knooppunt van de E34 met de R1 wordt volledig aangepast. Nieuwe rijstroken verbinden de nieuwe Scheldetunnel met het knooppunt. De Charles de Costerlaan wordt onderbroken en verandert in een fiets- en wandelboulevard.

Het knooppunt Sint-Anna Linkeroever (de noordelijke knoop) verbindt de E34 richting Zelzate met de R1 en de op- en afrit naar de Charles De Costerlaan (afrit 7 Sint-Anna). Dit knooppunt wordt volledig vernieuwd. De weginfrastructuur wordt verdiept aangelegd en omgeven door aarden wallen met begroeiing. Zo verdwijnt het verkeer uit het zicht en wordt de impact op de omliggende natuurgebieden verminderd.

Alle bewegingen blijven mogelijk op dit knooppunt maar de gevaarlijke weefbewegingen, waarbij auto's van rijstrook wisselen om een op- of afrit te nemen, verdwijnen. De linkse op- en afritten worden vervangen door veilige rechtse in- en uitvoegstroken. 

Zo kan het verkeer dat van de E34 richting Charles De Costerlaan wil rijden, op het nieuwe knooppunt een rechtse afrit nemen naar de Charles De Costerlaan. Verkeer dat van de Charles De Costerlaan naar de E17 of de Kennedytunnel rijdt, zal eerst onder de rijbanen van de R1 geleid worden om dan langs de rechterkant in te voegen bij het verkeer dat van de E34 komt.  

De aansluiting met de Charles de Costerlaan en de Waaslandtunnel blijft behouden tijdens de aanleg van de nieuwe infrastructuur op de linkeroever. Wel wordt het knooppunt zo aangelegd dat dit later, bij de bouw van de Oosterweelverbinding, eenvoudig kan verbonden worden met de nieuwe Scheldetunnel. 

Van zodra de Scheldetunnel gebouwd is, wordt er via nieuwe rijstroken een verbinding gemaakt tussen het knooppunt Sint-Anna Linkeroever en de tunnel. Zo kan je rechtstreeks van de linkeroever naar de zuidelijke haven en het Eilandje rijden.

Zicht op het knooppunt Sint-Anna Linkeroever, het Sint-Annabos en het ecoduct Dwarslaan (simulatiebeeld door ATLAS / Zwarts & Jansma)

De verbinding tussen de snelwegen en de Charles de Costerlaan verdwijnt vanaf dat ogenblik. De Charles de Costerlaan wordt opgebroken tot aan het kruispunt met de Halewijnlaan. De bestaande voetbalterreinen blijven wel bereikbaar. Deze autoweg wordt een fiets- en wandelboulevard en zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen het Sint-Annabos en Middenvijver. De Waaslandtunnel wordt opnieuw een tunnel voor lokaal verkeer.

De Charles de Costerlaan verandert van een drukke autoweg in een fiets- en wandelboulevard

Vlak voor de ingang van de Scheldetunnel wordt er tolinfrastructuur voorzien voor het verkeer dat de tunnel in- en uitrijdt. Daarnaast worden er een aantal dienst- en interventiewegen aangelegd om de bereikbaarheid van de tunnel voor hulp- en onderhoudsdiensten te garanderen.

In de oksel van de E34 met de R1 wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd die het aansluitingspunt Waaslandhaven verbindt met de aansluitingslussen aan de Blancefloerlaan, het knooppunt Antwerpen-West en het aansluitingspunt Zwijndrecht. Via deze verbindingsweg kan het lokaal verkeer vlot van en naar de snelweg.

Tegelijk wordt gewerkt aan betere fietsverbindingen.

Zo wordt langs de nieuwe verbindingsweg een fietspad aangelegd dat in het westen aansluit op de Neerstraat en doorloopt tot aan de Laarbeek (knooppunt Antwerpen-West). Via een ecoduct over de snelweg sluit dit fietspad aan op het fietspad van de Dwarslaan en op het fietspad naar de Scheldetunnel. Fietsers kunnen zo aansluiten op de Charles de Costerlaan, de Blancefloerlaan en de fietskoker in de Scheldetunnel.

Via de ecoverbinding Dwarslaan kunnen fietsers, wandelaars en dieren veilig de snelweg oversteken (simulatiebeeld door ATLAS / Zwarts & Jansma)

De fiets- en wandelwegen van het Sint-Annabos en Middenvijver sluiten eveneens aan op de Charles de Costerlaan. Voor het kruisen van de afvoergracht en de nieuwe waterpartij worden twee fietsbruggen gebouwd.

Op deze manier rij je als fietser vlot van de linkeroever naar de zuidelijke haven, het Eilandje en de Scheldekaaien (en omgekeerd).

De Donckersbeek en Palingbeek worden verlegd. Daarnaast worden ze met elkaar verbonden zodat er een gesloten waterrijk systeem ontstaat dat de natuurgebieden Middenvijver, Blokkersdijk en het Sint-Annabos met elkaar verbindt. Een ecoduct over de snelweg laat de dieren toe om veilig over te steken tussen Middenvijver en het Vliet.

Zicht op het ecoduct Dwarslaan vanaf de R1 (simulatiebeeld door ATLAS / Zwarts & Jansma)

[/t001_01_main.tpl.php]