Een belangrijk onderdeel van de Oosterweelverbinding is de Scheldetunnel. Deze tunnel bestaat uit acht gi-gan-tische tunnelelementen. Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, worden de tunnelelementen eerst in een tijdelijk bouwdok in de haven van Zeebrugge gebouwd. Wanneer de elementen klaar zijn, zetten we het dok onder water en gaan ze drijven. Daarna sleept de aannemer de tunnelelementen via het water naar Antwerpen.  

Wist je dat één tunnelelement – als je het rechtop zet – hoger is dan de Antwerpse kathedraal? En wist je dat het bouwdok acht voetbalvelden groot is?  

Tijdens de Vlaamse Havendag kan je dit indrukwekkende bouwdok bezoeken. Wil jij wandelen langs een tunnelelement en kijken waar je later zal doorrijden? Wil je weten hoeveel beton er nodig is om de tunnel te bouwen en wil je wel eens van dichtbij zien hoe we al dat beton malen? Kom dan naar het bouwdok in Zeebrugge. 

Waarom ligt het tijdelijke bouwdok voor de Scheldetunnel in de haven van Zeebrugge? Omdat er op die plek ook plannen waren om het Boudewijnkanaal te verbreden voor de scheepvaart. Zo slaan we twee vliegen in één klap; zodra de tunnelelementen onderweg zijn naar Antwerpen, worden de tijdelijke wanden van het dok weggenomen en is ook de verbreding van het Boudewijnkanaal een feit. 

Klik hier voor meer informatie over Open Wervendag

Klik hier voor meer informatie over de Vlaamse Havendag