[t001_01_main.tpl.php]

Eerste deel archeologisch onderzoek afgerond

06/07/2015

Op het terrein van de parking Ten Eekhove zijn de voorbije weken meerdere proefsleuven gegraven onder archeologische begeleiding. Deze week wordt het eerste deel van dit archeologisch onderzoek afgerond. 

Sinds 22 juni zijn archeologen aan het werk op de voormalige parking Ten Eekhove. Ze brengen de archeologische waarde van de Schijnvallei in kaart. Het archeologisch bodemonderzoek gebeurt ter voorbereiding van de herinrichting van de omgeving van ’t Schijntje, dat volgend voorjaar van start gaat.

In de omgeving van de parking is al verschillende keren gewerkt in de ondergrond, onder andere voor het aanleggen van kabels, leidingen en rioleringen. Tijdens het onderzoek zijn zoals verwacht, geen waardevolle archeologische vondsten aangetroffen. Maar dat betekent niet dat het onderzoek nutteloos was. Tijdens de werken werd meteen ook het bodemprofiel in kaart gebracht. Zo kunnen we in het voorjaar van 2016 beter voorbereid aan het werk gaan in de ondergrond.
De laatste proefsleuven worden deze week terug dichtgemaakt. De parking blijft wel afgesloten.

Archeologisch onderzoek gaat verder na de bouwvakantie

Na de bouwvakantie, vanaf maandag 3 augustus, gaan de archeologen verder met het bodemonderzoek in het parkgebied. De Buurtsportballon is hiervoor eind juni afgebroken en verplaatst naar de site van de Bosuil. Ook een deel van de speeltoestellen zijn al verplaatst. De hondenweide en de overige speeltoestellen, zoals de betonnen buizen (tunnels), de arduinen stenen en de molen, worden begin augustus verplaatst. Dan wordt ook het terrein afgesloten voor het tweede deel van het archeologisch onderzoek.

Op zoek naar het Papenhof

In het parkgebied bevonden zich vroeger de 19de eeuwse Brialmontomwalling en de historische site Papenhof (11de eeuw). Het Papenhof was vroeger in bezit van de Sint-Michielsabdij, maar raakte na de Franse revolutie in verval. De laatste restanten verdwenen in het midden van de 20e eeuw. Ter hoogte van de huidige speelzone en hondenweide verwachten de archeologen resten van het Papenhof te vinden.

[/t001_01_main.tpl.php]