We steken de E17 tussen Kruibeke en knooppunt Antwerpen-West in een nieuw jasje en richten het op- en afrittencomplex Zwijndrecht anders in. Zo willen we vlot en veilig verkeer garanderen voor de ruime regio rond Antwerpen. 

Op- en afrit Zwijndrecht

De grote boogvormige op- en afrit ten zuiden van de E17 langs de kant van Burcht verdwijnt. In de plaats komt een compacte afrit waar je langs een nieuwe brug over de Pastoor Coplaan aansluiting vindt op de Hoefijzersingel. Die laatste sluiten we aan op de nieuwe verbindingsweg tussen de E17 en de E34 via een nieuwe tunnel onder de E17.

Wat verandert er hier voor automobilisten?

  • Kom je van Gent of wil je die richting uit? Enkel dan kan je nog de op- en afrit Zwijndrecht gebruiken. 
  • Moet je richting Antwerpen? Dan rij je via de nieuwe verbindingsweg naar de nieuwe op- en afrit 6 Linkeroever ter hoogte van Antwerpen-West.
  • Richting E34 of de nieuwe Scheldetunnel? Ga dan via de verbindingsweg naar het op- en afrittencomplex Waaslandhaven-Oost om vervolgens aan te sluiten in de juiste richting.

Ter hoogte van de Antwerpsesteenweg leggen we onder de E17 nog een tweede tunnel aan voor auto’s en moto’s. De reeds bestaande tunnel wordt een fietstunnel waar je gescheiden van de rest van het verkeer op een veilige en comfortabele manier kan fietsen

De E17

De snelweg wordt volledig vernieuwd. Bij overvloedige regen is de snelweg veiliger en de omgeving beter beschermd dankzij een nieuwe riolering en fundering, wegdek in twee lagen, evenals buffer- en ADR-bekkens naast de snelweg om overtollig water op te vangen. Het geluidsarm wegdek zorgt op zijn beurt voor meer rust voor omwonenden.
 

Dronebeeld-E17-Flywel-03-07-2021(7).jpg

Fases van de werken

Maart 2019

Start werken snelweg

April 2020

Start heraanleg E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht, rijrichting Gent

Mei 2020

Start heraanleg E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht, rijrichting Antwerpen

Juli 2020

E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht klaar

September 2020

Nieuwe oprit in Zwijndrecht richting Antwerpen klaar

Oktober 2020

Start heraanleg E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West, rijrichting Gent

Mei 2021

Start heraanleg E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West, rijrichting Antwerpen

Oktober 2021

E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West volledig vernieuwd

Januari 2022

Nieuwe afrit vanuit Gent in gebruik

Hoe vorderen de werken?

De E17 werd de voorbije jaren reeds drastisch onder handen genomen. De werken startten in maart 2019 met de aanleg van een nieuwe riolering in de zijberm tussen Kruibeke en Zwijndrecht. Daarna werd de pijler voor de keerbrug in Kruibeke in de middenberm geplaatst en vernieuwden we de middenberm.

Tussen april 2020 en juli 2020 werd de E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht in beide rijrichtingen heraangelegd. We maakten daarvoor gebruik van de verkeersluwe periode tijdens de coronapandemie. Met resultaat: een jaar sneller dan gepland waren de werken klaar.

In de zomer van 2020 werd de keerbrug in Kruibeke in gebruik genomen. Die vervangt tijdens de werken de op- en afrit van en naar Antwerpen. Ook de nieuwe oprit richting Gent werd in het najaar van 2020 opgeleverd. Tegelijkertijd startte ook de vernieuwing van de E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West.  

In oktober 2021 is de E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West volledig afgerond. Tot slot wordt eind 2021 de nieuwe afrit komende van Gent in gebruik genomen. Deze sluiten we aan op de nieuwe Hoefijzersingel. Via een nieuwe tunnel onder de E17 bereik je op die manier de Pastoor Coplaan en de nieuwe verbindingsweg.

Maatregelen voor minder hinder

Ter hoogte van het wegencomplex Kruibeke bouwden we een keerbrug om de op- en afrit in Zwijndrecht te vervangen. Zo kan je ook tijdens de werken vlot van en naar Antwerpen rijden vanuit Zwijndrecht en Burcht. Deze keerbrug blijft liggen tot de opening van de nieuwe op- en afrit Linkeroever in 2025.

We investeerden in een uitgebreid systeem van filestaartbeveiliging zodat je veilig langs de Oosterweelwerken rijdt. In geval van filevorming, worden weggebruikers reeds kilometers op voorhand gewaarschuwd. Zo weet je tijdig dat er file staat en kan je je rijstijl hieraan aanpassen.

Bewoners kunnen erop rekenen dat het geluid en de trillingen veroorzaakt door de werken leefbaar blijven. We houden dit met speciale meters in de gaten. Zien we dat de vastgelegde normen overschreden worden, dan nemen we bijkomende maatregelen.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte!

Wil je graag de meest actuele informatie in je mailbox? Schrijf je dan zeker in op onze algemene nieuwsbrief.