[t001_01_main.tpl.php]
[p035_50_faq]

Wat wordt er bij de aanleg van de Oosterweelverbinding gebouwd aan het Noordkasteel?

Ter hoogte van het kerkje van Oosterweel komt het Oosterweelknooppunt met op- en afritten naar de haven en het noorden van de stad:

  • De rijstroken voor snelwegverkeer liggen verzonken in het landschap, tot op 29 meter onder het gezichtsveld. Op het hoogste punt komen de rijstroken tot op 5 meter onder de grond.

  • De op- en afritten sluiten aan op een langgerekte ovale rotonde. Deze ovonde zelf sluit aan op de lokale wegen: in het noorden op de Oosterweelsteenweg (N101), in het westen op de Scheldelaan en langs de noordelijke kant van de Noordkasteelvijver op de Litouwenstraat. Het verbindt de Scheldetunnel met de kanaaltunnels die aansluiten op de Antwerpse ring.

  • Een deel van de fortomwalling van het Noordkasteel wordt ingepast in het Oosterweelknooppunt. Het bakent het Oosterweelknooppunt af en scheidt deze van de Noordkasteelvijvers.

  • Het groengebied rond de Oosterweelkerk wordt beter ontsloten en er komt een fietspad.

  • Er komt ook een nieuw fietspad aan de noordzijde van het Oosterweelknooppunt. Op deze manier kunnen fietsers vlot van het fietspad van de Scheldekaaien richting Oosterweelsteenweg rijden of kunnen ze verder fietsen tot aan de Scheldelaan.

  • Aan de kant van de Schelde wordt het fietspad heraangelegd zodat fietsers ongestoord vanaf de Scheldekaaien richting Scheldelaan kunnen blijven fietsen of de aansluiting kunnen nemen naar de nieuwe fietserstunnel in de Scheldetunnel. Zo is ook de linkeroever makkelijk bereikbaar met de fiets.

  • De fiets- en voetpaden lopen in een lus rondom de knoop. Deze lus verknoopt de Hogere Zeevaartschool, de Noordkasteelsite, de Scheldedijk, het kerkje van Oosterweel (annex natuurgebied) aan elkaar en geeft verbinding naar de aanliggende wegen.

  • Er wordt  ook geïnvesteerd in geluidsreductie, een parkzone met zwemvijver aan het Noordkasteel en een plein voor het historische Samgagebouw.

Lees meer over de bouw van het Oosterweelknooppunt >

[/p035_50_faq] [/t001_01_main.tpl.php]